Χυμοί αποτοξίνωσης: θαυματουργή θεραπεία ή ακόμα μια τάση μόδας;

Χυμοί αποτοξίνωσης: θαυματουργή θεραπεία ή ακόμα μια τάση μόδας;

 

Τόσοι και τόσοι ρωτούν καθημερινά για τους χυμούς αποτοξίνωσης, και η αλήθεια να λέγεται με το δίκιο τους. Με τόσο πολλές πληροφορίες που διαβάζουν και ακούν γύρω τους στο διαδίκτυο πόσο μάλλον και  από “επαγγελματίες υγείας” πως να μην διερωτάται κανείς! Με ένα πρόχειρο Google search, “juice cleanse” και “juice detox” εμφανίζει πάνω – κάτω 31 και 110 εκατομμύρια αποτελέσματα αντίστοιχα! Υπάρχουν πολλά χρήματα σε αυτήν την αγορά και οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων δεν παρέχουν ΠΟΤΈ κανένα πραγματικό επιστημονικό στοιχείο για τα προϊόντα τους. Θεωρώ ότι αυτή η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και η κερδοφόρα αγορά αποτελούν κόκκινο συναγερμό! Επιπλέον, τα αρνητικά, υπερνικούν κατά πολύ τα πλεονεκτήματα, επομένως, δεν συστήνουμε την κατανάλωση χυμών με σκοπό την αποτοξίνωση ή οποιοδήποτε προϊόν έχει σκοπό την αποτοξίνωση για τους πελάτες μας

 

Τα πολλά και πιθανά μειονεκτήματα αυτών των προϊόντων φαίνεται να είναι πολύ σημαντικότερα και πιο επικίνδυνα,  από οποιοδήποτε πιθανό όφελος. 

Το σώμα μας προορίζεται να καταναλώνει τροφές με ποικίλες θρεπτικές ουσίες, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Κατά τη διάρκεια μιας αποτοξίνωσης, μια μεγάλη πλειοψηφία τροφίμων εξαλείφεται , και μαζί και μια μεγάλη πλειοψηφία σημαντικών θρεπτικών συστατικών!  

 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αστάθειας του σακχάρου στο αίμα, της υπερβολικής πείνας, της κόπωσης, της ευερεθιστότητας, των πονοκεφάλων και της ναυτίας. Ορισμένοι μπορεί να βιώσουν τόσο σημαντική ανισορροπία στο σάκχαρο του αίματος που οδηγεί σε άγχος, ζάλη και σύγχυση, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν διάρροια και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου τους από την έλλειψη αδιάλυτων φυτικών ινών. 

 

Για άτομα με ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης, καρδιακές παθήσεις ή νεφροπάθειες, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης με χυμούς, μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο λόγω της δυνητικής ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών και του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Επίσης, για όσους έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών, η περιοριστική φύση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να επιδεινώσει τους “αγώνες” που δίνουν εναντίων του φαγητού και να προκαλέσει υποτροπή για κάποιον που βρίσκεται στο στάδιο ανάκαμψης

 

Τέτοιου είδους προγράμματα αποτοξ;iνωσης, δεν θα πρέπει να ακολουθούν και άτομα που δεν έχουν καμιά ιατρική πάθηση γιατί αυτό ίσως να δημιουργήσει μια ΕΜΜΟΝΗ στις σκέψεις γύρω από το φαγητό! Αποτέλεσμα αυτού, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού όταν τελειώσει η λεγόμενη “αποτοξίνωση” και η επιστροφή σε ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής. Επιπλέον, η επισήμανση των τροφίμων ως “τοξικά” και που πρέπει να αφαιρεθούν όταν κάποιος ακολουθεί αυτού του είδους πλάνα, ενισχύει την “δαιμονοποίηση” ορισμένων τροφίμων, όπως δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, γενικά τους υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη ζάχαρη. Συνολικά, θεωρώ ότι αυτή η “δαιμονοποίηση” είναι πολύ προβληματική και δεν βοηθά στη δημιουργία μιας ισορροπημένης, άνετης και θρεπτικής σχέσης με τα τρόφιμα και το φαγητό.

 

Οι υποστηρικτές των χυμών αποτοξίνωσης και άλλων μορφών “αποτοξίνωσης” υποστηρίζουν ότι το σώμα μας χρειάζεται ένα διάλειμμα από τις τοξίνες. Το ανθρώπινο σώμα έχει μια πολύ έξυπνη και ισχυρή διαδικασία αποτοξίνωσης, το ήπαρ και τα νεφρά, και αυτά τα όργανα χρειάζονται πραγματικά μια ισορροπημένη διατροφή (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα) για να λειτουργούν καλά.

 

Συχνά ακούω ανθρώπους να λένε ότι οι χυμοί αποτοξίνωσης και άλλες μορφές αποτοξίνωσης, βοηθούν να “επαναφέρουν” ή να “ξεκινήσουν” πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να δώσουν μια αίσθηση ευημερίας. Ως κλινικοί διαιτολόγοι που παρέχουμε διατροφική θεραπεία, ο ρόλος μας δεν είναι να αποκλείουμε την αίσθηση της ευεξίας από τους πελάτες μας, αλλά να παρέχουμε εκπαίδευση και γνώση, σχετικά με τα πιθανά οφέλη και προκλήσεις με την εφαρμογή οποιουδήποτε τρόπου διατροφής, με βάση τις ιατρικές ανάγκες και την καλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι τα μειονεκτήματα υπερβαίνουν κατά πολύ τα πλεονεκτήματα και την έλλειψη κάθε πραγματικής αξιόπιστης επιστημονικής τεκμηρίωσης, η άποψη μας είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ  στη χρήση χυμών ή οποιουδήποτε σκευάσματος αποτοξίνωσης που έχει από μόνο του σκοπό την αποτοξίνωση!

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc