Αλλάζω το βάρος μου, αλλάζοντας τρόπο σκέψης!

Αλλάζω το βάρος μου, αλλάζοντας τρόπο σκέψης!

«Φάε λιγότερο, ασκήσου περισσότερο»

«Πρέπει να έχεις περισσότερη θέληση για να τα καταφέρεις»

«Δοκίμασε αυτή τη νέα δίαιτα για να χάσεις 10 κιλά σε 10 μέρες»

«Πες ΟΧΙ στις τροφές που σε παχαίνουν»

 

Αυτές και πολλές άλλες υποσχέσεις ακούμε συχνά σε social media και τηλεόραση, που τελικά αυτό που πετυχαίνουν είναι η απογοήτευση και όχι μόνο. Έρευνες έδειξαν ότι τα αποτελέσματα σε δίαιτες μόδας, όχι απλά δεν είναι μακροπρόθεσμα, αλλά τα άτομα που τις δοκίμασαν κατέληξαν με τα ίδια ή και με περισσότερα κιλά. Η επιστήμη προχωρά αλλά τα ποσοστά παχυσαρκίας όλο και αυξάνονται! Ήρθε λοιπόν η στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την διατροφή ή την «δίαιτα» και πριν επιχειρήσουμε να «διορθώσουμε» το πρόβλημα να προσπαθήσουμε να το δούμε με άλλη ματιά.

 

Δεν θα αναφερθούμε στο τι ΠΡΕΠΕΙ και τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε, αντιθέτως θα σας παρουσιάσουμε μερικές σκέψεις που αφορούν την απώλεια βάρους.

 

  • Παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος εκτός από το φαγητό

Το βάρος είναι ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχουν μαύρες και άσπρες λύσεις.

Το επιπλέον βάρος μπορεί να προκληθεί από έναν μεγάλο αριθμό συναισθηματικών παραγόντων (ανασφάλεια, στρες, στεναχώρια).

Το βάρος μπορεί να σχετίζεται άμεσα με γενετική κληρονομικότητα.

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος δεν είναι πάντα αποκλειστική ευθύνη αυτού του ατόμου, αφού πολλές φορές η αύξηση βάρους μπορεί να οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι τα υπέρβαρα παιδιά, όπου το βάρος τους επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες των γονέων, το περιβάλλον τους, τους συμμαθητές τους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

  • Λίπος 

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε το σωματικό λίπος ως κάτι αρνητικό, άσχημο, απωθητικό και αφύσικο, ακόμη και άτομα με πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το λίπος στο σώμα (σε φυσιολογικά επίπεδα <30% για γυναίκες και <20% για άνδρες) έχει ένα εξαιρετικό βιολογικό σκοπό. Εάν με κάποιο τρόπο μπορούσαμε στη πραγματικότητα να αφαιρέσουμε όλο το λίπος από το σώμα μας δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε ούτε για 1 λεπτό!

Εδώ θα κάνουμε μια παύση, για να τονίσουμε ότι το συναισθηματικό και ψυχολογικό βάρος που κουβαλά κάποιος που δεν είναι ευχαριστημένος με το βάρος του, είναι πολύ πιο μεγάλο από το ίδιο του το βάρος. Έτσι ο εσωτερικός πόνος που αντιμετωπίζει όσο αφορά το σωματικό του λίπος, πιθανόν να είναι τεράστιος.  Φανταστείτε ένα κόσμο όπου όλοι, θα αγαπούσαμε την εμφάνιση μας όπως πραγματικά έιναι (θα ήμασταν ανίκητοι!). Θα νιώθαμε πιο ελεύθεροι να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας, πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και τους στόχους στη ζωή μας και πιο ευτυχισμένοι. Με αυτή την αυτοπεποίθηση θα ήμασταν λιγότερο αγχωμένοι, πιο απελευθερωμένοι, περισσότερο δημιουργικοί και πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

 

  • Αγάπησε τoν εαυτό σου

«Αγαπάω το σώμα μου», δεν σημαίνει  ότι πρώτα χάνω τα κιλά μου και μετά αγαπάω τον εαυτό μου!  Σημαίνει αρχίζω να αγαπάω τον εαυτό μου ΤΩΡΑ. Θα λέγατε ποτέ στο παιδί σας « Θα σε αγαπήσω μόλις χάσεις τα κιλά που πρέπει»; Ακούγεται άσχημο, σωστά; Αυτό όμως το λέτε πολλοί στον εαυτό σας.  Η αγάπη για τον εαυτό μας πρέπει να βρίσκεται στο παρόν και όχι στο μέλλον. Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το μυστικό συστατικό που ξεχνάμε να συμπεριλάβουμε σε κάθε προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά.

Σκοπός μας πρέπει να είναι τόσο η σωματική όσο και η ψυχική υγεία. Είναι καιρός λοιπόν να εγκαταλείψουμε ξεπερασμένες αντιλήψεις και όλο αυτό το συναισθηματικό φορτίο που μας περιβάλλει κάθε φορά που «είμαστε σε δίαιτα». Το καλύτερο θα ήταν να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή ενώ παράλληλα να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.

 

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc