Η «μυστική ζωή» ενός διαιτολόγου

Η «μυστική ζωή» ενός διαιτολόγου

Εάν ρωτήσετε κάποιον πως πιστεύει ότι είναι η ζωή ενός διαιτολόγου, θα σας πει ότι οι διαιτολόγοι τρώνε μόνο υγιεινά, οργανικά τρόφιμα, ασκούνται 60 λεπτά – 7 φορές την εβδομάδα και δεν θα τους δεις ποτέ να τρώνε γλυκά.

Φυσικά, θα ήθελα να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των διαιτολόγων όντως τρώει καλύτερα από το μέσο άνθρωπο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε και εμείς άνθρωποι και έχουμε τα σκαμπανεβάσματα μας. 

 

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που ίσως να ΜΗΝ γνωρίζατε για τους διαιτολόγους:

 

1.Δεν μετράμε θερμίδες και δεν «κάνουμε δίαιτα»

Δεν ζυγίζουμε ποτέ το φαγητό μας (οι πλείστοι από εμάς τουλάχιστον) και ούτε μετράμε θερμίδες. Επίσης, το πιο πιθανόν είναι να μην γνωρίζουμε καν τα κιλά μας. Προσωπικά, προσπαθώ να καταναλώνω τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα που θρέφουν το σώμα μου και βελτιώνουν την υγεία μου. Ωστόσο, απολαμβάνω ότι γλυκό μου αρέσει ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο με λιγότερα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά μια στο  τόσο (τηγανητές πατάτες για παράδειγμά!).

Οι περισσότεροι διαιτολόγοι συνήθως αντιλαμβανόμαστε οποιαδήποτε αλλαγή στο βάρος μας από τα ρούχα μας (εάν έχουν στενέψει ή χαλαρώσει για παράδειγμα) παρά μέσω μιας ζυγαριάς.

 

2. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις σας 

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν ότι όλοι οι διαιτολόγοι είναι ελλειποβαρής ή με φυσιολογικό βάρος εκ φύσεως και  έτσι δεν μπορούν να καταλάβουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, πολλοί διαιτολόγοι ασχολήθηκαν με αυτό το επάγγελμα έχοντας οι ίδιοι κάποια θέματα ή δυσκολίες με το βάρους τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. 

 

3. Δεν τρώνε όλα τα παιδιά των διαιτολόγων λαχανικά

Ναι, μπορεί ως διαιτολόγοι να έχουμε τις γνώσεις και την εμπειρία για το πώς να κάνουμε τα παιδιά σας να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αλλά κανείς δεν μπορεί πάντα να αναγκάσει ένα τετράχρονο να γεμίσει το μισό του πιάτο με λαχανικά ή να φάει λιπαρά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3. Οι γονείς – διαιτολόγοι αγωνίζονται όπως κάθε άλλος γονέας, αλλά συνεχίζουν να προσπαθούν να βρουν τρόπους να κάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα  τρόφιμα ελκυστικά για τα παιδιά τους.

 

4. Αγαπάμε την πίτσα…τα ζυμαρικά… και τις πατάτες

Όχι, δεν καθόμαστε όλη μέρα μασώντας καρότα και αγγουράκια, επιτρέπουμε στον εαυτό μας την απόλαυση μέσα από το φαγητό. Η διαφορά είναι ότι συνήθως “φυλάσσουμε ή κρατάμε”» αυτές τις στιγμές για πράγματα που «αξίζουν». Εγώ για παράδειγμα, λατρεύω τα pancakes, αλλά αντί να ικανοποιώ τη λαχτάρα μου κάθε μέρα με pancakes πρωτεΐνης με φρέσκα φρούτα, σιρόπι χωρίς ζάχαρη, θα προτιμήσω να πάω στο αγαπημένο μου brunch-εστιατόριο και να παραγγείλω την πραγματική απόλαυση (3-όροφα American Pancakes με σπιτική πραλίνα) 1-2 φορές το μήνα. Καμιά ενοχή μετά από αυτό. Οι διαιτολόγοι δεν «λιμοκτονούν» ούτε παραλείπουν τα γεύματα για να «ισοζυγίσουν» τα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι η τέλεια συνταγή για αύξηση βάρους και όχι απώλεια βάρους.

 

5. Δεν κρίνουμε κανένα βάση το βάρος του ή τις διατροφικές του συνήθειες

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας συνάντησης, πάντα ζητάω από τους πελάτες μου να μου πουν τι έχουν καταναλώσει τις τελευταίες 24 ώρες … και εκεί έρχεται…: Το ένοχο βλέμμα της κατανάλωσης κάποιου φαγητού που για τον ίδιο δεν είναι υγιεινό. Είναι το ίδιο βλέμμα που κάνει ο σκύλος μου αφότου έχει μασήσει ένα από τα αγαπημένα μου παπούτσια. Τις περισσότερες φορές, προτού μου ανακοινώσουν το φαγητό ακούω το γνωστό “Δεν είναι κάτι που κάνω συχνά, μην θυμώσεις …” Μαντέψτε τι, δεν πρόκειται να θυμώσω, ούτε βρίσκομαι εδώ για να σας κρίνω. 

Κατά αρχήν, χαίρομαι που πήρατε την απόφαση να λάβετε βοήθεια και ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ζωής σας και στη διατροφής σας. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρώμε είναι πιθανώς μια από τις δυσκολότερες συνήθειες που καλούμαστε να αλλάξουμε. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το βάρος ενός ατόμου όσο και τις καθημερινές επιλογές του, όπως γενετικοί παράγοντες, άγχος, συναισθήματα ακόμη και γεγονότα που προέρχονται από την παιδική μας ηλικία. Οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας σας πει “είναι εύκολο” να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, κατά πάσας πιθανότατα δεν το έχει κάνει ποτέ ο ίδιος.

 

6. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σωματική δραστηριότητα

Μπορεί να μην καταφέρνουμε πάντα να ολοκληρώνουμε το 60λεπτο, και ίσως να μην έχουμε πάει τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αλλά το κάναμε. Ασκηθήκαμε. Ενώ το φαγητό είναι το επίκεντρό μας, γνωρίζουμε ότι η διαχείριση του άγχους και η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση ενός υγιές βάρους.

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc