Έχεις συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Έχεις συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση είναι μια κλιμακωτή διαδικασία που πραγματοποιείται σε στάδια. Συνήθως ξεκινά περίπου στην ηλικία των 50 ετών. Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί πριν τα 40 έτη. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση και οφείλεται κυρίως σε γονιδιακούς παράγοντες.

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες δεν παράγουν πια τις δύο ορμόνες που απαιτούνται για τη γονιμότητα, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Επίσης, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι έχουν σταματήσει για ένα χρόνο.

Η εμμηνόπαυση όπως έχετε καταλάβει, συμβαίνει φυσιολογικά με την ηλικία. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προέρχεται από χειρουργική επέμβαση ή λόγω θεραπείας κάποιας ασθένειας.

 

Συμπτώματα..

Το πρώτο σημάδι μπορεί να είναι ένας ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος. Το στάδιο των ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων μπορεί να κρατήσει περίπου 4 χρόνια. Άλλα εμφανές συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι:  

  • Εξάψεις 
  • Αλλαγές στη διάθεση 
  • Εφίδρωση (μπορεί να εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα)
  • Πονοκέφαλο 
  • Μειωμένη σεξουαλική διάθεση 
  • Κολπική ξηρότητα 
  • Ταχυκαρδίες 
  • Δυσκολία στον ύπνο 
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος 

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια και δυστυχώς να  επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας.

 

Ποια τρόφιμα θα απαλύνουν τα συμπτώματα;

Δεν υπάρχει ένα μαγικό τρόφιμο που να μπορεί να εξαφανίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που αν ενσωματωθούν στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας και ευεξίας. 

Μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης καθώς και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης. 

Τα φυτοοιστρογόνα είναι ενώσεις που βρίσκονται σε  φυτά και έχουν την ιδιότητα να δρουν όπως τα οιστρογόνα στο ανθρώπινο σώμα. Τρόφιμα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα είναι η σόγια, η γλυκόριζα, ο λιναρόσπορος και ποικιλία φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

 

Άλλα τρόφιμα με τα οποία πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας είναι: 

 

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο έλαιο που καταναλώνεται καθώς και δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα και trans λιπαρά. Αποτελεί σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και συστήνεται για υγιή καρδιά. 

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων,  καθώς και περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σελήνιο. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την εμφάνιση άνοιας. Συνιστάται η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως σκουμπρί, σαρδέλες και σολομό.

Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά 

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ, καροτενοειδή, βιταμίνες C και K, σίδηρο και ασβέστιο. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πεπτική υγεία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και άνοιας. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι η ρόκα, το σπανάκι, η λαχανίδα, τα λάχανα, το παντζάρι, το μπρόκολο, το κάρδαμο, το σέσκουλο, η πικραλίδα και πολλά άλλα.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες τροφές που πρέπει να καταναλώνεται στην περιεμμηνόπαυση, είναι το στάδιο με τους ακανόνιστους κύκλους – μέχρι να σταματήσουν εντελώς. Ο λόγος γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ισοφλαβόνες και ασβέστιο. Προωθούν επίσης ένα υγιές βάρος, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά, μειώνουν την κόπωση, ενισχύουν τα οστά και ενισχύουν τη μνήμη. Επιπλέον, τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση της πεπτικής υγείας. Η υψηλή κατανάλωση φασολιών όμως, μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα. Το μούλιασμα και το μαγείρεμα σε χύτρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών πεπτικών συμπτωμάτων.

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc