Τι να περιμένετε στο πρώτο σας ραντεβού με τον προσωπικό σας κλινικό διαιτολόγο

Τι να περιμένετε στο πρώτο σας ραντεβού με τον προσωπικό σας κλινικό διαιτολόγο

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια επίσκεψη στον διαιτολόγο περιλαμβάνει μόνο ζύγισμα και ένα πλάνο διατροφής. Γι’ αυτό λοιπόν αποφάσισα πως ήρθε η ώρα για ένα άρθρο σχετικά με το τι να περιμένετε από τη πρώτη σας συνάντηση με το προσωπικό σας κλινικό διαιτολόγο.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κλινικός σας διαιτολόγος έχει θέσει επιπλέον στόχους πέραν της απώλειας βάρους (=λίπους). Στόχους όπως:

  • Βελτίωση της υγείας σας  
  • Πρόσληψη των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών για μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα
  • Βελτίωση της σχέσης σας με το φαγητό
  • Να σας εκπαιδεύσει στο πως να επιλέγετε και να δημιουργείτε από μόνοι σας τα κατάλληλα γεύματα και σνακ.

 

Πάμε όμως να εξηγήσουμε σε γενικές γραμμές ποια στάδια ακολουθεί ένας κλινικός διαιτολόγος:

Στον κόσμο των διαιτολόγων λοιπόν, τα παρακάτω βήματα που ακολουθούνται λέγεται “διαδικασία της διατροφικής φροντίδας”. Αυτή η διαδικασία  περιλαμβάνει τη φροντίδα για τον πελάτη/ ασθενή στο επίπεδο της διατροφής, μεταξύ άλλων τη διατροφική αξιολόγηση, την εκτίμηση προβλημάτων και τη διατροφική διάγνωση, τον σχεδιασμό της διατροφικής παρέμβασης και την αποτίμηση της αποτελεσματικότητας της διατροφικής φροντίδας. 

 

Η κάθε συνάντηση διαφέρει και σίγουρα δεν θα είναι ακριβώς η ίδια για κάθε άτομο, καθώς ο κάθε άνθρωπος επισκέπτεται τον διαιτολόγο του για διαφορετικούς λόγους.

Η πρώτη συνάντηση διαρκεί περίπου 60 λεπτά (σε εξαιρετικά περίπλοκες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο) και είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία για να προχωρήσουμε στη δημιουργία του διατροφικού προγράμματος.

Ο διαιτολόγος σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό της υγείας σας,  των διατροφικών σας συνηθειών και πρόσληψης τροφής, και θα σας ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε (π.χ. φούσκωμα, κόπωση, δυσκοιλιότητα κ.λπ.).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας θα γίνουν οι απαραίτητες ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος, λιπομέτρηση κλπ) και έπειτα η επεξήγηση των αποτελεσμάτων.

Έπειτα, μετά από την καθοδήγησή σας ως προς τις προτιμήσεις σας, θα δουλέψει μαζί σας για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ανάγκες, το χρονοδιάγραμμα και τους παράγοντες υγείας σας.

Το ιδανικό χρονικό διάστημα για το επόμενο ραντεβού θα καθοριστεί βάση το τι έχετε συζητήσει με τον διαιτολόγο σας. Ένας μέσος όρος για παρακολούθηση είναι 2 με 3 εβδομάδες. 

Οι συνάδελφοι είμαι σίγουρη πως θα συμφωνήσουν με το παρακάτω. ΔΕΝ είμαστε αστυνομικοί και σίγουρα ο σκοπος μας δεν είναι να σας κρίνουμε για τι φάγατε τις προηγούμενες ημέρες. Αντιθέτως, αξιολογούμε, προσδιορίζουμε, συστήνουμε, εκπαιδεύουμε και υποστηρίζουμε τον ασθενή/πελάτη μας σε ότι αφορά τη διατροφή του.

Ευτυχώς, η επίσκεψη στο διαιτολόγο δεν θεωρείται πλέον taboo και όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε εμάς για βοήθεια. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις είναι σημαντικό και η συμβολή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας όπου θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου σας.

 

Ελεάνα Λιασίδου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

 

Βιβλιογραφία

Academy of Nutrition and Dietetics. Learn about the Nutrition Care Process. Retrieved March15th 2015, from http://ncpt.webauthor.com/encpt-tutorials

Brylinsky, C. (2004). The Nutrition Care Process. In L. K. Mahan & S. Escott-Stump (Eds.), Krause’s Food,

Nutrition and Diet Therapy (11th ed.). Philadeplhia: Saunders.

Writing Group of the Nutrition Care Process/Standardized Language Committee. (2008). Nutrition care process and model part I: the 2008 update. J Am Diet Assoc, 108(7), 1113-1117.