ΜΗΝ μιλάς για δίαιτες μπροστά από παιδιά!

ΜΗΝ μιλάς για δίαιτες μπροστά από παιδιά!

Ζούμε σε μια χρονική περίοδο που πραγματικά είναι πολύ εκνευριστική (στην καλύτερη), γιατί όλοι φαίνεται να αφήνουν τις (μη επιστημονικές) απόψεις τους για το πώς να χάσουν βάρος να κυριαρχούν στις συνομιλίες γύρω τους.

 

Και το τι με ενοχλεί περισσότερο, είναι ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι όλη αυτή η συζήτηση για τις δίαιτες, την αποτοξίνωση, το πάχος το σχήμα του σώματος κλπ., μπορεί να έχει πολύ επιζήμια επίδραση στους ανθρώπους που μιλάτε μπροστά… τα παιδιά σας! 

 

Είμαι σίγουρος πως ξέρετε ότι τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια όταν πρόκειται να “απορροφήσουν” πράγματα, καθώς και το ότι βλέπουν τους ενήλικες σαν πρότυπα, έτσι μπορείτε να διδάξετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν συνειδητά όσον αφορά το σώμα τους. Όταν τα παιδιά, μας ακούν να διαμαρτυρόμαστε για τα άμορφα πόδια ή την κυτταρίτιδα στους μηρούς, τότε τα πόδια μετασχηματίζονται από αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή το περπάτημα, το τρέξιμο, το χορό, σε ένα μέρος του σώματος που χρειάζεται να έχει συνεχόμενη κριτική. Όταν τα παιδιά ακούν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που επικρίνεται ως “κακό” ή ότι θα μας κάνει “χοντρούς”, αυτό μπορεί να προκαλέσει περιορισμό στην πρόσληψη τροφής ή ενοχή για την κατανάλωση αυτού του φαγητού.

 

Τα παιδιά έχουν ήδη μια πληθώρα πιέσεων για να αντιμετωπίσουν στις μέρες στις οποίες ζούμε, γιατί πρέπει να προσθέσουμε σε αυτές τους τις πιέσεις, κάνοντας τους να αισθάνονται ότι πρέπει να αμφισβητούν το σώμα τους; Εμείς, ως γονείς, φίλοι, συγγενείς, επαγγελματίες υγείας, πρέπει να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής εικόνας του σώματος, η οποία με τη σειρά της προάγει τη θετική ψυχική υγεία.

 

Πριν μιλήσετε για δίαιτες και εικόνα σώματος μπροστά στα παιδιά σας, σκεφτείτε:

 

  • Σταματήστε να διαμαρτύρεστε για τη δυσαρέσκεια του σώματος σας όπως το βάρος ή το πώς τα μέρη του σώματος σας φαίνονται, μπροστά από παιδιά.
  • Σταματήστε να διαχωρίζετε και να σχολιάζετε τις γυναίκες στα περιοδικά, εκτός και αν, εξηγούμε στα παιδιά ότι δεν είναι αυτό που οι πραγματικοί άνθρωποι μοιάζουν και πρέπει να έχουν σαν πρότυπο.
  • Θέστε το καλό παράδειγμα, καταναλώστε μια ποικιλία από τρόφιμα και να είστε ενεργοί. Διδάξτε ότι το φαγητό είναι για την τροφοδοσία του σώματος και η άσκηση είναι για την ψυχική υγεία και την οικοδόμηση ισχυρών οστών και μυών.
  • Αποφύγετε τις συζητήσεις σχετικά με το σωματικό βάρος, την θερμιδική πρόσληψη και την εμμονή για το μέγεθος των ρούχων που φοράτε.
  • ΜΗΝ ονομάζετε τα τρόφιμα καλά ή κακά, υγιεινά ανθυγιεινά. Μοιραστείτε τις γνώσεις σας ότι όλα τα τρόφιμα έχουν τη θέση τους ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. «Το φαγητό είναι απλώς τροφή» και δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε ετικέτα.
  • Μάθετε να αποδέχεστε ανθρώπους με όλα τα μεγέθη σώματος, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να αποδεχτείτε το σώμα σας καλύτερα.
  • Μην πείτε ότι είστε σε δίαιτα, ΠΟΤΕ. Μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση όπου γονείς που είχαν συνεχείς συζητήσεις σχετικά με το βάρος μπροστά σε έφηβους, οι ίδιοι οι έφηβοι κατέληξαν σε επεισόδια υπερφαγίας (binge eating).
  • Διδάξτε στα παιδιά ότι η ομορφιά έχει να κάνει με το χαρακτήρα, τη συμπόνια, την καλοσύνη και την αίσθηση του σκοπού στη ζωή τους.

 

Στο κάτω κάτω, αν δεν αγαπάμε και σεβόμαστε το σώμα μας, πώς μπορούμε να περιμένουμε από τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο!

 

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc