Αέρια εντέρου: γιατί συμβαίνει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αέρια εντέρου: γιατί συμβαίνει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αποτελεί ένα από τα πολλά θέματα taboo, καθώς ο κόσμος ντρέπεται να συζητήσει γι’ αυτό το θέμα με τον γιατρό ή τον κλινικό του διαιτολόγο. Παρόλα αυτά τα αέρια υποδηλώνουν καλή εντερική λειτουργία (ναι, σωστά διαβάσατε).

Τα αέρια στο πεπτικό σύστημα είναι φυσιολογικό φαινόμενο καθώς αποτελεί μέρος της διαδικασίας της πέψης. Εάν λαμβάνετε περίπου 30γρ. φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχετε περίπου 10 – 20 φορές αέρια ημερησίως. Αυτό είναι  σημάδι ότι  το εντερικό μικροβίωμα τρέφεται σωστά. Τα αέρια αποτελούνται από άζωτο, οξυγόνο, υδρογόνο, διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. 

Ωστόσο, κάποια άτομα παραπονιούνται ότι έχουν ενοχλητικό φούσκωμα που είναι επίπονο, δυσάρεστο και αυτό προκαλεί αίσθημα ντροπής όταν πρέπει να παραστούν σε κοινωνικές υποχρεώσεις. 

 

Υπερβολικά / Αυξημένα αέρια: Η  δυσκοιλιότητα αποτελεί αιτία των επιπλέον αερίων. Τα αέρια παράγονται στο παχύ έντερο, εξαιτίας των βακτηρίων που ζυμώνουν υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία στο λεπτό έντερο.  Το γεγονός αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στα βακτήρια να ζυμώσουν περισσότερο τις τροφές αυτές, ως εκ τούτου να παράγονται περισσότερα αέρια. 

Για την αντιμετώπιση τους αυξήστε την κατανάλωση υγρών, φυτικών ινών και εντάξτε την κίνηση στην καθημερινότητα σας. 

 

Αέρια και οσμή: Η οσμή των αερίων προκύπτει από τα βακτήρια που διαλύουν ενώσεις που περιέχουν θειϊκές ενώσεις, ενώσεις αμμωνίας και λιπαρών οξέων. Τρόφιμα που έχουν τις ενώσεις αυτές είναι:

Πρωτεΐνη: κρέας, κοτόπουλο, αυγά, συμπληρώματα πρωτεΐνης

Σταυρανθή Λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών 

Λαχανικά της οικογένειας allium: σκόρδο, κρεμμύδι και πράσο 

 

Τα πιο πάνω τρόφιμα δεν σημαίνει πως πρέπει να τα αποφεύγετε. Όλα τα παραπάνω έχουν εξαιρετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Απλοί τρόποι αντιμετώπισης:

  • Μασάτε καλά το φαγητό σας
  • Αποφύγετε την τσίχλα, καθώς αυτό προκαλεί κατάποση αέρα
  • Τρώτε αργά 
  • Μειώστε την ποσότητα των τροφών που σας προκαλούν αέρια

Πέραν από την λήψη συγκεκριμένων τροφών, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για τα δυσάρεστα και ενοχλητικά αέρια όπως δυσανεξία σε τρόφιμα (γλουτένη και λακτόζη), Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) και SIBO (Βακτηριακή υπερανάπτυξη λεπτού εντέρου). 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος  – Διατροφολόγος, MSc