Κανελόνια με σπανάκι, φέτα και τυρί cottage

Κανελόνια με σπανάκι, φέτα και τυρί cottage

Τα κανελόνια είναι αγαπημένη επιλογή αρκετών από εμάς. Η δική μας εκδοχή είναι πεντανόστιμη και πολύ εύκολη. Είναι ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν το κρέας καθώς περιέχει φέτα και τυρί cottage . 

 

Υλικά για 8 μερίδες: 

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι 
  • 2 κ.σ. μέλι 
  • 6 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες (κρατήστε τα υγρά τους)
  • 1 φλ. νερό 
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη, ξερή 
  • 1 κ.σ.  βασιλικό, ξερό 
  • 5 – 6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα 
  • Αλάτι και πιπέρι 

 

Γέμιση για τα κανελόνια:

  • 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. δυόσμο, ξερό 
  • 1 κιλό σπανάκι, φρέσκο ή κατεψυγμένο 
  • 1 μικρό φλιτζανάκι νερό
  • 5 – 6 φύλλα φρέσκου δυόσμου 
  • 300 γρ. φέτα 12% λιπαρά 
  • 150 γρ. τυρί κότατζ, χαμηλά λιπαρά 
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι 
  • 1 – 2 κ.σ. χυμό λεμόνι 
  • 1 κ.γ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι 

 

Για τη σύνθεση: 

  • 250 γρ. κανελόνια (1 πακέτο) 
  • 2 – 3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • Φύλλα από φρέσκο βασιλικό και δυόσμο 

 

*φλ.: 1 φλυτζάνι 250ml,  κ.σ.: κουταλιά σούπας,  κ.γ.: κουταλάκι γλυκού  

 

Μέθοδος Εκτέλεσης: 

 

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε. 
  2. Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι, το αλατοπίπερο, το μέλι, τις ντομάτες και το νερό. 
  3. Έπειτα, προσθέστε την αποξηραμένη ρίγανη και τον αποξηραμένο βασιλικό.
  4. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
  5. Προσθέστε τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά.
  6. Αδειάστε τη σάλτσα σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. 

 

Για τη γέμιση για τα κανελόνια: 

  1. Στο ίδιο βαθύ τηγάνι που κάνατε τη σάλτσα ντομάτας προσθέστε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και σοτάρετε. 
  2. Προσθέστε τον αποξηραμένο δυόσμο, το αλατοπίπερο, το σπανάκι και το νερό και ανακατεύετε σταδιακά μέχρι να φύγει η υγρασία από το σπανάκι. Όχι όμως να στεγνώσει εντελώς.
  3. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε το φρέσκο δυόσμο, τη φέτα, το τυρί cottage, το ξύσμα από το λεμόνι, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο και αλατοπιπερώστε.
  4. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σπάσει η φέτα και να ενωθούν τα υλικά. 

 

Για τη σύνθεση:  

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
  2. Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί και προσθέστε τη μισή από τη σάλτσα ντομάτας και απλώστε με τα χέρια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί. 
  3. Γεμίστε τα κανελόνια με το χέρι ή με ένα κουτάλι και βάλτε τα προσεκτικά στο ταψί. 
  4. Απλώστε από πάνω την υπόλοιπη μισή σάλτσα, τις φέτες ντομάτας και φύλλα από φρέσκα βότανα. 
  5. Καλύψτε το ταψί σας με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήστε για 25-30 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια αφαιρέστε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 10 – 15  λεπτά. 
  7. Σερβίρετε ζεστά και απολαύστε! 

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα (3 κανελόνια):

Ενέργεια/ Θερμίδες: 375kcal 

Υδατάνθρακες: 25 γρ.

Φυτικές ίνες: 4 γρ.

Λιπαρά: 22 γρ.

Πρωτεΐνη: 19 γρ.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη 

Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, MSc