Η Μπανάνα παχαίνει: Μύθος ή Αλήθεια

Η Μπανάνα παχαίνει: Μύθος ή Αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως η μπανάνα δεν παχαίνει και παρακάτω θα διαβάσετε για ποιους λόγους αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας.

Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο και αποτελεί καρπό της μπανανιάς. Ένα ιδιαίτερα χορταστικό φρούτο λόγω της περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες και σε θερμιδική αξία.

Μια μπανάνα 100γρ. περιέχει 88 θερμίδες, 23γρ. υδατάνθρακες και 2,6γρ. φυτικές ίνες. Εξαιτίας της περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες η κατανάλωση της θεωρείται «απαγορευτική» ειδικά σε προγράμματα αδυνατίσματος και στο χώρο της γυμναστικής. Λανθασμένα όμως θεωρείται το πιο παρεξηγημένο φρούτο, αφού μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική μετά την γυμναστική, εξαιτίας της ικανότητας της να αναπληρώνει το χαμένο γλυκογόνο των μυών και του ήπατος.

Η μπανάνα είναι πλούσια σε  κάλιο, φυτικές ίνες, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνες Α, Γ και Β6, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο.

Συγκεκριμένα, η μπανάνα σε σχέση με άλλα φρούτα, βρίσκεται στην πρώτη θέση σε περιεκτικότητα καλίου. Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης και έχει μεγάλη σημασία στον οργανισμό μας. Λαμβάνει μέρος στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στην ανάπτυξη και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Επίσης, βοηθά στην καλή λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να ενισχύετε η συγκέντρωση και η σκέψη. Παράλληλα, στους αθλητές, βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κραμπών. Επιπρόσθετα, το κάλιο σε φυσιολογικά επίπεδα στον οργανισμό εξασφαλίζει την ισορροπία των άλλων ηλεκτρολυτών και κατ’ επέκταση την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, έχει προστατευτικό ρόλο έναντι της αρτηριακής υπέρτασης.

Η περιεκτικότητα της μπανάνας σε φυτικές ίνες προκαλεί ευκολότερα τον κορεσμό και σας κρατάει για περισσότερη ώρα χορτάτους. Ακόμη, βοηθά στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου, με αποτέλεσμα να καταπολεμάτε η δυσκοιλιότητα.

Η βιταμίνη Γ είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, συμμετέχει στη σύνθεση του συνδετικού ιστού, στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος και επίσης διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Η μπανάνα θεωρείτε ότι έχει προστατευτικό ρόλο κατά της σιδηροπενικής αναιμίας, λόγω της περιεκτικότητα της σε σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη σύνθεση της αιμογλοβίνης.

Η ποσότητα βιταμίνης Α που περιέχει η  μπανάνα μπορεί να συμβάλλει στην άμυνα, στη συντήρηση και την ανάπτυξη του οργανισμού, και να δράσει προστατευτικά στα μάτια, στο  δέρμα και στα δόντια.

Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης, σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, και καταπολεμούν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), όπως είναι οι κράμπες, οι μυϊκοί πόνοι και η κακή διάθεση.

Επιπρόσθετα, έχει αντικαταθλιπτική δράση και προκαλεί αίσθημα ευφορίας, εξαιτίας ενός αμινοξέος, της τρυπτοφάνης, που στο σώμα μας μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της χαλάρωσης και της καλής διάθεσης.

Συμπέρασμα;

Η μπανάνα κρίνεται ιδανική ως ένα υγιεινό, χορταστικό και θρεπτικό σνακ. Κι αν είστε αθλητής… ακόμη καλύτερα!

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, BSc