Σούπα Borscht

Σούπα Borscht

 

Η Borscht είναι αρχικά μία πεντανόστιμη σούπα με ατελείωτη λίστα θρεπτικών συστατικών (δείτε τη λίστα πιο κάτω), η οποία φτιάχνεται γενικά από όλες τις Σλαβικές Χώρες και ιδιαίτερα στη Ρωσία. Είναι γνωστή για το έντονο κόκκινο χρώμα της που προέρχεται από τα παντζάρια. 

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 400γρ. βοδινό άπαχο κρέας (sirloin ή κομμάτια με κόκαλα)
  • 4 μεσαία παντζάρια, τριμμένα 
  • 3 καρότα, τριμμένα
  • 3 μεσαίες πατάτες, σε κύβους
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ντομάτα, τριμμένη (ή χυμό)
  • 4 κομμάτια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 λάχανο (κραμπί), τριμμένο
  • 1 μπορεί ντομάτες σε κύβους, στραγγισμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Για γαρνίρισμα

  • 1/2 φλ. ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο

 

*κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού         κ.σ.: κουτάλι σούπας          φλ.: φλιτζάνι 250ml 

 

Μέθοδος Eκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε τα κομμάτια του βοδινού κρέατος σε μια μεγάλη κατσαρόλα  με 14φλ. νερό και λίγο αλάτι.
  2. Αφήστε το νερό να ζεσταθεί αρκετά και μόλις αρχίσει να σχηματίζεται αφρός, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα
  3. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία, καλύψτε μερικώς την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 35 λεπτά
  4. Τοποθετήστε το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε
  5. Προσθέστε τα παντζάρια και σοτάρετε για 5 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν) 
  6. Προσθέστε 2 κ.σ. ντομάτας και ανακατέψτε καλά 
  7. Προσθέστε το τριμμένο καρότο και το σέλινο και αφήστε τα για ακόμα 5 λεπτά.
  8. Μόλις το κρέας έχει βράσει για τουλάχιστον 35 λεπτά, τοποθετήστε τις πατάτες στη κατσαρόλα και μαγειρέψτε 10 λεπτά.
  9. Προσθέστε το σοταρισμένο λάχανο, παντζάρια, σέλινο, κρεμμύδι και καρότο και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. 
  10. Μαγειρέψτε για άλλα 15 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες να μπορούν εύκολα να τρυπηθούν με ένα πιρούνι.
  11. Προσθέστε 2 φύλλα δάφνης, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
  12. Σερβίρετε γαρνιρισμένο με γιαούρτι και φρέσκο ​​μαϊντανό ή άνηθο.

 

Tip Διαιτολόγου: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινό αντί για το βοδινό κρέας εάν θέλετε να κάνετε το γεύμα σας ακόμη πιο ελαφρύ. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το πιο πάνω γεύμα σε χορτοφαγικό, παραλείποντας εντελώς το κρέας.

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 470 kcal

Υδατάνθρακες: 45 γρ.

Πρωτεΐνη: 25 γρ.

Λιπαρά: 21 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα: 

Βιταμίνη Α: 131%

Βιταμίνη Β12: 41%

Βιταμίνη Β6: 50%

Βιταμίνη C: 123%

Φολικό: 34%

Σίδηρος: 25%

Μαγνήσιο: 24%

Μαγγάνιο: 37%

Νιασίνη: 37%

Φωσφόρος: 33%

Ριβοφλαβίνη: 24%

Σελήνιο: 26%

Θειαμίνη: 21%

Ψευδάργυρος: 33%

 

*Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000kcal.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, MSc