Καραντίνα No.2

Καραντίνα No.2

 

Ποιος πίστευε πέρσι τον Μάρτιο που ξαφνικά βρεθήκαμε σε lockdown, ότι θα το ζούσαμε πάλι, για δεύτερη φορά μετά από λίγους μήνες; 

 

Εφόσον τώρα είμαστε έμπειροι και δεν νιώθουμε αυτή την αναστάτωση που δεν ξέρουμε πως να το διαχειριστούμε (γιατί πλέον ξέρουμε!) ας μην αφήσουμε να συμβούν τα ίδια λάθη. Γιατί, ας μην γελιόμαστε λάθη κάναμε… κάποιοι ακόμα παλεύουν να χάσουν τα κιλά του πρώτου lockdown.

 

Τότε, όλοι διαπιστώσαμε ότι το άγχος και ο εγκλεισμός πιθανό να φέρει συναισθηματική φόρτιση και κατάπτωση στην ψυχολογία μας. Η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, όταν έχουμε στρες, και οι τρεις αυτές ορμόνες εκκρίνονται για να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε τη δύσκολη κατάσταση. Ας τις βοηθήσουμε λοιπόν να κάνουν την δουλειά τους.

 

Πιο κάτω σας προτείνουμε, κυρίως αν είστε από αυτούς (τυχερους ή άτυχους, κάνεις δεν ξέρει ακόμα) που θα είστε στο σπίτι, πώς να γεμίσετε τις ώρες σας.

 

1.Ξυπνήστε και οργανώστε το πρόγραμμα της ημέρας σας. Σκεφτείτε με τι μπορείτε να ασχοληθείτε και βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα. Σίγουρα, θα κοιμηθείτε λίγο παραπάνω τώρα που υπάρχει η ευκαιρία αλλά ας μην γίνει η νύχτα μέρα…

 

2. Η ιστορία έδειξε πως αν όχι όλοι, οι μισοί τουλάχιστον (και εγώ μέσα) πέσαμε με τα μούτρα στην κουζίνα. Το πάθος μας αυτό ας το χειριστούμε αυτή τη φορά τουλάχιστον για το καλό μας. Αναζητήστε στο διαδίκτυο για υγιεινές συνταγές τόσο γευμάτων όσο και γλυκών χωρίς ζάχαρη (και ναι, ούτε ζάχαρη καρύδας) και φτιάξτε το. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε δύο σημαντικά πράγματα. Ένα, να περάσει ευχάριστα η ώρα με την δημιουργία ενός καλού (και θρεπτικού, ελπίζω) γεύματος ή και γλυκού, καθώς και ότι θα καταναλώσετε αυτό που φτιάξατε που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο υγιεινό από αυτό που θα αγοράζατε. Δύο, θα δοκιμάσετε συνταγές που πάντα τις αποφεύγατε λόγω χρόνου. Δοκιμάστε σπιτικές μπάρες ή μπισκότα, σπιτικές αλοιφές ή κέικ με χαμηλά λιπαρά.

 

3. Εντάξτε στην καθημερινότητα σας περισσότερη άσκηση.. Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ένα εκ των δύο μηνυμάτων που δικαιούμαστε για εκτεταμένη άσκηση και αυτό θα ήταν πραγματικά πολύ σπουδαίο, ωστόσο για εσάς που δυσκολεύεστε υπάρχει άλλη λύση. Μπορείτε να βγαίνετε στον δρόμο έξω απ’ το σπίτι σας να περπατάτε 10 λεπτά τουλάχιστον για 2-3 φορές την ημέρα. Ειδικά, αν έχετε σκύλο δικαιούστε να γυρνάτε στα 500 μέτρα από το σπίτι σας χωρίς μήνυμα και χωρίς φόβο για πρόστιμο. Με αυτόν τον τρόπο θα αλλάζει η διάθεση σας αλλά θα πετύχετε και τον σκοπό σας. Επίσης, θα μπορούσατε να κάνετε 2-3 απλές ασκήσεις στο σπίτι. Μην υπερβάλλετε όμως γιατί δεν θέλουμε να τραυματιστείτε. 

 

4. Ασχοληθείτε με κάτι δημιουργικό και διευρύνετε τους ορίζοντες σας. Για παράδειγμα διαβάστε ένα μυθιστόρημα ή ένα βιβλίο ιστορίας ή γεωγραφίας (ότι αρέσει στον καθένα), φτιάξτε ένα puzzle ή ζωγραφίστε αν σας αρέσει. Κάντε κάτι το οποίο πάντα θέλατε και πότε δεν περίσσευε χρόνος.

 

5. Κοιμηθείτε καλά τις βραδινές ώρες. Ο επαρκής, πλήρης και ποιοτικός ύπνος θα βοηθήσει την ψυχολογία σας και στη ρύθμιση των ορμονών. Επίσης, θα έχει θετικές επιπτώσεις στις διατροφικές σας επιλογές, αφού δεν θα νιώθετε την έλλειψη του και να ψάχνετε τη “ξεκούραση” μέσα από λιπαρές και γλυκές επιλογές. 

 

Εύχομαι αυτή τη φορά να βγούμε νικητές και πιο δυνατοί από ποτέ. 

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc