Γιατί να επισκεφτείτε ένα Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο;

Γιατί να επισκεφτείτε ένα Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο;

Το επάγγελμα του Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου είναι ένα εξειδικευμένο επάγγελμα στο χώρο της υγείας που έχει σκοπό, την αξιολόγηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία διατροφικών προβλημάτων και συνηθειών του ατόμου ή μιας ομάδας ατόμων. Χρέος του, είναι να χρησιμοποιεί τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που βασίζονται σε  έγκυρες πηγές, σε ότι αφορά τη διατροφή και την υγεία, ώστε να καθοδηγεί κατάλληλα τα άτομα που παρακολουθεί.

Ας δούμε κάποιους βασικούς λόγους  για  να επισκεφτείτε ένα Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο:

 

Χρειάζεστε απώλεια, αύξηση ή διατήρηση βάρους; Σίγουρα, μπορεί να προτείνει για εσάς ένα πρόγραμμα διατροφής με βάση τις δικές σας ανάγκες χωρίς στερήσεις, με την απαραίτητη διατροφική εκπαίδευση.

 

Είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος; Με τον κλινικό διαιτολόγο θα καλύψετε τις απαιτούμενες ανάγκες και θα λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο το νεογέννητο να έχει οποιαδήποτε προβλήματα ανάπτυξης.

 

Μήπως χρειάζεστε καθοδήγηση στον θηλασμό; Τότε θα πρέπει με τη βοήθεια του, να βεβαιωθείτε ότι συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιο σας όλες τις ομάδες τροφίμων και λαμβάνετε τις βασικές ημερήσιες ανάγκες.

 

Σας προβληματίζει το παιδί σας, με το φαγητό και τις συνήθειες του; Τότε μαζί με εσάς και το παιδί, ο διαιτολόγος βρίσκει λύσεις και ιδέες φτιάχνοντας του ένα πρόγραμμα διατροφής πάντοτε με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες.

 

Γυμνάζεστε ή θέλετε να βελτιώσετε την απόδοσή σας σε αθλητικές δραστηριότητες; Με βάση τις απαιτήσεις του αθλήματος και τον στόχοπου επιθυμείτε, ο κλινικός διαιτολόγος θα βοηθήσει να εμπλουτίσετε τη διατροφής σας.

 

Θέλετε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και τον τρόπο σκέψης; Τότε με τον κλινικό διαιτολόγο μπορείτε να αποφύγετε την παραπληροφόρηση, να μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, να μαγειρεύετε εύγευστα και υγιεινά και να έχετε  στην καθημερινότητα τα αγαπημένα σας φαγητά.

 

Αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσανεξίας ή έχετε αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο; Είστε χορτοφάγος ή ακολουθείτε νηστεία κατά διαστήματα; Με καλή συνεργασία μπορείτε να αντικαταστήσετε σημαντικές ομάδες τροφών, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα σας χωρίς τον κίνδυνο ελλείψεων σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. 

 

Έχετε ενοχλήσεις, πόνους στο στομάχι ή  διαγνωστεί με γαστρεντερικά προβλήματα; Ο κλινικός διαιτολόγος θα συνεργαστεί με το θεράποντα ιατρό προσαρμόζοντας έτσι τη διατροφή σας, ώστε να μην επιδεινωθούν και να  μειωθούν τα συμπτώματα εντοπίζοντας τα τρόφιμα που τα προκαλούν.

 

Μήπως έχετε Σακχαρώδη Διαβήτη; Ο κλινικός διαιτολόγος σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο-διαβητολόγο, θα προσαρμόσει τη δόση της ινσουλίνης σας όπου χρειάζεται και  θα σας εκπαιδεύσει στις διαβητικές ανταλλαγές προτείνοντας το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

 

Σας ανησυχούν η υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή χοληστερόλη, ηπατικές παθήσεις ή ο καρκίνος; Τότε η συμβολή του είναι απαραίτητη για να σας βοηθήσει να καταλάβετε την κατάστασή σας, να σας εκπαιδεύσει  στο είδος των τροφίμων που επιτρέπονται, στην ποσότητα και στη σήμανση της ετικέτας, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από το προβλήμα υγείας σας.

 

Χρειάζεται φροντίδα ένα δικό σας ηλικιωμένο άτομο; Ο κλινικός διαιτολόγος  μπορεί να  εντοπίσει αλληλεπιδράσεις που έχουν τα φάρμακα με τη διατροφή του, να ενημερώσει για μια σωστή ενυδάτωση και να προλάβει πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, BSc