Kombucha:  το τσάι μόδα!

 Kombucha:  το τσάι μόδα!

Το τσάι kombucha είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα μαύρου ή πράσινου τσαγιού το οποίο είναι πηγή προβιοτικών. Έχει κάνει την εμφάνιση του στα ράφια των βιολογικών καταστημάτων (και όχι μόνο). Ενώ οι περισσότεροι από εμάς το ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως το χρησιμοποιούσαν οι φυλές της Άπω Ανατολής εδώ και 2000 χρόνια για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. 

 

Για την παρασκευή του χρησιμοποιείται τσάι (μαύρο ή πράσινο), ζάχαρη και συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμών (SCOBY – Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Το μείγμα χρειάζεται 7 – 10 ημέρες για να ζυμωθεί.  Μετά τη ζύμωση, το kombucha είναι ένα “κοκτέιλ” χημικών συστατικών – σακχάρων, πολυφαινόλες απο το τσάι, οργανικές ουσίες, φυτικές ίνες, αιθανόλη, αμινοξέα – λυσίνη, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως ή βιταμίνη C και βιταμίνες του Β- συμπλέγματος. 

 

Το FDA (ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) προειδοποιεί ότι η παρασκευή στο σπίτι χρειάζεται προσοχή καθώς ενέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.  

Τα οφέλη του kombucha στην ανθρώπινη υγεία πρέπει να μελετηθούν απο κλινικές μελέτες. Διάφορες κριτικές αναφέρουν τα οφέλη του όμως αυτό δεν είναι αρκετό. 

 

Σε μια ανασκόπηση που έχει δημοσιευθεί το Φλεβάρη του 2019 οι ερευνητές έχουν αξιολογήσει 310 μελέτες. Η αναζήτηση στο PubMed εμφάνισε 24 μελέτες σε ανθρώπους οι οποίες έχουν δημοσιευθεί από το 1994 μέχρι το 2017. Παρόλα αυτά η βιβλιογραφική ανασκόπηση δεν εντόπισε ελεγχόμενες μελέτες στον άνθρωπο γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν μελέτες οι οποίες πρέπει να αξιολογήσουν τη δοσολογία, συχνότητα και τη διάρκεια που πρέπει να καταναλώνεται το ρόφημα ούτως ώστε να δώσει στον οργανισμό τα πιθανά του οφέλη. 

 

Λόγω της (μικρής) περιεκτικότητας του σε αλκοόλ, θεωρείται ακατάλληλο για εγκύους, ενώ η παρασκευή στο σπίτι θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά προς αποφυγή επιμολύνσεων και μεταφοράς βαρέων μετάλλων και μολύβδου από ακατάλληλα σκεύη.

 

Το kombucha λόγω των προβιοτικών που περιέχει (καλά – βακτήρια), βοηθά στην πέψη και κατ’ επέκταση το μικροβίωμα του εντέρου. Προκειμένου να διατηρηθούν τα προβιοτικά οφέλη, το τσάι δεν πρέπει να παστεριωθεί, πράγμα που αυξάνει όμως τον κίνδυνο μόλυνσης. 

Ενώ η αγορά του kombucha από ένα health store θεωρείται η καλύτερη επιλογή πρέπει να ξέρουμε να το επιλέγουμε και σωστά.

 

Πώς να επιλέξεις το καλύτερο kombucha; 

  1. Προτίμησε το σε γυάλινη συσκευασία και όχι σε πλαστική καθώς μπορεί να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του.
  2. Η συσκευασία να αναφέρει τον όρο “naturally fermented”.
  3. Τα συστατικά του πρέπει να περιέχουν το νερό, το τσάι (μαύρο ή πράσινο), τη ζάχαρη και την καλλιέργεια. 
  4. Μην ψάχνεις για sugar – free kombucha (Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για να γίνει η διαδικασία της ζύμωσης.)

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος  – Διατροφολόγος, MSc

 

Βιβλιογραφία:

  • Kapp M. J. & Summer W. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Annals of Epidemiology  (2019) 30: 66 -70