Οδηγός για υγιεινές χριστουγεννιάτικες διακοπές

Οδηγός για υγιεινές χριστουγεννιάτικες διακοπές

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και οι βόλτες είναι κάτι που κυριαρχεί τις μέρες αυτές, αφού μας το επιτρέπει η γιορτινή ατμόσφαιρα.

Η καλή διάθεση, η χαλάρωση και οι πολλοί πειρασμοί συγκρούονται με τα άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιποι πρέπει να τρώνε αυθαίρετα .

Η λύση στο πιο πάνω ‘πρόβλημα’ είναι η καταγραφή του τι καταναλώνετε στο ημερολόγιο σας έτσι ώστε να μπορεί να γίνει πιο σωστός διατροφικός χειρισμός. Εκείνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε πόσες μέρες θα παρευρεθείτε σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όπου αυτό προαπαιτεί φαγητό απ’ έξω.

Φυσική Δραστηριότητα: Παρόλο που είναι μέρες ξεγνοιασιάς και λιγότερου άγχους, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε την καθημερινή σας άσκηση. Αφού σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα έχετε κάνει μια μικρή παρανομία ή θα έχετε ξεπεράσει την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνετε, με σύμμαχο την άσκηση τότε θα νιώθετε πολύ καλύτερα έστω κι αν κάπου έχετε χάσει τον έλεγχο.

‘Παν μέτρον άριστον’ αυτό έλεγαν οι πρόγονοι μας, αυτό υποστηρίζουμε και εμείς. Κάποιες φορές νομίζουμε πως δεν θα υπάρχει αύριο, υπερ-καταναλώνουμε αγαπημένα φαγητά με μανία, ως συνέπεια να υπάρξουν γαστρεντερικά προβλήματα, φουσκώματα, στομαχικές ενοχλήσεις καθώς και αύξηση βάρους.                                                           Συμβουλή: Μικρά και συχνά γεύματα, αφού η παράλειψη γευμάτων μπορεί να είναι θερμιδικά επικίνδυνη.

Ακολουθήστε τον κανόνα των φρούτων και των λαχανικών: Μην τα παραλείπετε, αφού η καθημερινή κατανάλωση φρούτων θα σας καλύψει με τις απαραίτητες βιταμίνες για ένα πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Από την άλλη, οι περισσότερες σαλάτες εκτός από τις ‘χρυσές’ φυτικές τους ίνες εφοδιάζουν τον οργανισμό με μέταλλα και ιχνοστοιχεία, για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Πάρε το βραβείο του καλύτερου «καταναλωτή», μέσα από μια σύντομη ματιά από το γιορτινό τραπέζι. Καλό είναι πριν σταθείτε στην σειρά, να παρατηρήσετε ό,τι εδέσματα, γλυκά, αλμυρά και ότι άλλο περιέχει το μεγάλο τραπέζι, πριν βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας. Έτσι θα πάρετε το βραβείου του καλύτερου και εκλεκτικού καλεσμένου. Αφήστε τους υπόλοιπους να λένε, η επιμονή θα σας ανταμείψει.

Το έξυπνο τρικ του πιάτου: Όσο πιο μικρό πιάτο επιλέξετε για να σερβίρετε, τόσο πιο σύντομα θα χορτάσατε. Όταν το μάτι βλέπει ένα ‘γεμάτο’ πιάτο τότε στέλνει το μήνυμα ότι έχει χορτάσει.
Συμβουλή: Ακολουθήστε τον κανόνα του Τ στο πιάτο σας όπου ½ πιάτο να είναι φρέσκια σαλάτα ή λαχανικά ατμού, το άλλο ¼ να καλύπτεται από πρωτεΐνη (κοτόπουλο ή χοιρινό χωρίς το λίπος, γαλοπούλα κλπ) και τέλος το άλλο ¼ να καλύπτεται από την ομάδα των υδατανθράκων και κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.

Αλκοόλ, μην το αφήσετε να γίνει φίλος σας. Το αλκοόλ μπορεί να σας οδηγήσει είτε στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού, είτε στην επιλογή φαγητών που δεν είχατε σκοπό να καταναλώσετε, όπως για παράδειγμα, φαγητά με πλούσια περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (MSc)