5 λόγοι γιατί αξίζει να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σούπα

5 λόγοι γιατί αξίζει να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σούπα

Χειμωνιάσε για τα καλά και το σώμα μας ζητάει όλο και­­ κάτι πιο ζεστό. Το ίδιο και η όρεξή μας! Και τι καλύτερο, τι πιο νόστιμο και τι πιο θρεπτικό από μια σπιτική ζεστή σούπα! Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι λόγο έλλειψης χρόνου μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν κονσερβοποιημένες ή  έτοιμες σούπες αντί να φτιάξουν τη δική τους.

 

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν 5 λόγους γιατί αξίζει να φτιάξετε τη δική σας σπιτική σούπα:

 

1.Γεύση

Γευστικά, η σπιτική σούπα είναι πιο νόστιμη απο τη κονσερβοποιημένη ή έτοιμη.

 

2.Λιγότερα πρόσθετα συστατικά

Με τη σπιτική σούπα, μπορείτε να ελέγχετε τα συστατικά που προσθέτετε.  Οι έτοιμες σούπες συνήθως περιλαμβάνουν πρόσθετα συστατικά όπως:
υδρογονωμένα λιπαρά βοδινού κρέατος, ζάχαρη, λίπος κοτόπουλου, μαλτοδεξτρίνη, χρωστικές ουσίες, όξινο γλουταμινικό νάτριο, τα οποία είναι επιβλαβές για την υγεία.

 

3.Χαμηλή σε νάτριο

Όταν φτιάχνετε μόνοι την σούπα σας μπορείτε πιο εύκολα να ελέγξετε την  περιεκτικότητα σε αλάτι. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των προπαρασκευασμένων προϊόντων και ειδικά στις σούπες, είναι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε νάτριο. Μια έτοιμη ατομική μερίδα κοτόσουπας υπολογίζεται να περιέχει περίπου 1,160mg νάτριο, το οποίο είναι 48% της συνιστώμενης μέγιστης ημερήσιας κατανάλωσης.

 

3.Βιταμίνες

Η σπιτική σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα θησαυρό από βιταμίνες αφού μπορείς να συμπεριλάβεις ποικιλία από τα αγαπημένα σου, πολύχρωμα λαχανικά! Σε αντίθεση με τις έτοιμες σούπες που περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες αποξηραμένων λαχανικών.

 

4. Πλήρες γεύμα !

Μια σπιτική σούπα μπορείς πολύ εύκολα να την μετατρέψεις σε ένα πλήρες γεύμα, συμπεριλαμβάνοντας υλικά από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Για παράδειγμα σε μια κολοκυθόσουπα (Λαχανικά) μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι ή φυτική κρέμα γάλακτος (Γαλακτοκομικά) στο μπλέντερ για μια βελούδινη υφή, πατάτα ή κρουτόν φούρνου (Υδατάνθρακες) και να τη συνοδέψεις με βραστό κοτόπουλο ή βοδινό (Πρωτείνη).

 

5. Οικονομική!

Παρόλο που συνήθως οι έτοιμες σούπες έχουν εξίσου χαμηλό κόστος, μπορείς και μόνος σου να φτιάξεις μια σούπα με λαχανικά και υλικά που έχουν απομείνει στο ψυγείο και στο ντουλάπι σου, αφού οι συνδυασμοί είναι απεριόριστοι. Εάν περισσέψει μπορείς επίσης να την βάλεις στη κατάψυξη για άλλη μέρα.

 

Όλοι λατρεύουν τις σούπες γιατί πέρα από γευστικές και χορταστικές, γίνονται γρήγορα και μπορείς να προσθέσεις ότι υλικό εσύ επιθυμείς και έχεις σπίτι. Έτσι λοιπόν εκμεταλλευτείτε τα λαχανικά του χειμώνα, τα οποία είναι ολόφρεσκα και πεντανόστιμα και χρησιμοποιήστε τα ως βάση για υπέροχες ζεστές σπιτικές σούπες.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος (MSc)