«Όχι νερό με το φαγητό»

«Όχι νερό με το φαγητό»

Πόσες φορές έχετε ακούσει πως δεν πρέπει να πίνουμε νερό με το φαγητό αφού εμποδίζει την πέψη ή μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών; Στην πραγματικότητα αυτό που πίστευαν είναι πως η ταυτόχρονη λήψη νερού με το γεύμα μπορεί να προκαλέσει αραίωση των ενζύμων και του οξέος του στομάχου και έτσι να δυσκολεύει και να καθυστερείται η διαδικασία της πέψης. 

Προτού εξηγήσουμε γιατί πρέπει να πίνουμε νερό με το φαγητό ας εξηγήσουμε τη διαδικασία της πέψης ούτως ώστε να καταρρίψουμε ακόμη ένα μύθο. 

 

Είναι γνωστό ότι η πέψη αρχίζει στο στόμα μόλις ξεκινήσουμε να μασάμε την τροφή μας. Αυτόματα αρχίζει να παράγεται το σάλιο, το οποίο περιέχει ένζυμα που βοηθούν στην διάσπαση της τροφής.  Όταν γίνεται η κατάποση της τροφής, το φαγητό (ο βλωμός) αναμειγνύεται με γαστρικά υγρά στο στομάχι. Η ανάμειξη τους με τη τροφή δημιουργεί το χυλό που στη συνέχεια προωθείται στο λεπτό έντερο. 

 

Στο λεπτό έντερο ο χυλός (διασπώμενο φαγητό) αναμιγνύεται με πεπτικά ένζυμα που παράγονται από το πάγκρεας και χολικά οξέα που παράγονται από το συκώτι.  Αυτά διασπούν περισσότερο το χυλό προετοιμάζοντας κάθε θρεπτικό συστατικό για την απορρόφηση του. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Απομένει ένα πολύ μικρό ποσοστό άπεπτων υπολειμμάτων της τροφής και αυτό οδεύει προς το παχύ έντερο και εκκρίνεται μέσω των κοπράνων. 

 

Η πέψη τελειώνει όταν αποβάλλονται τα απομένοντα υλικά. Ανάλογα με το τι τρώτε, η διαδικασία της πέψης μπορεί να διαρκέσει από 24 έως 72 ώρες. 

 

Πολλοι ισχυρίζονται ότι το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων δεν κάνει καλό, γιατί αραιώνει τα γαστρικά οξέα και τα ένζυμα καθιστώντας πιο δύσκολη τη πέψη.  Το νερό που καταναλώνεται κατά τη διαδικασία της πέψης αραιώνει τα οξέα του στομάχου για πολύ μικρό χρονικό διάστημα πράγμα που σημαίνει πως δεν εμποδίζει τη διαδικασία της πέψης. Ο οργανισμός προσαρμόζει τις εκκρίσεις παράγοντας περισσότερο οξύ ούτως ώστε η διαδικασία να συνεχίσει κανονικά.  

 

Το νερό που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορεί να μαλακώσει τα τρόφιμα και τα βοηθάει να κινηθούν απο τον οισοφάγο προς το στομάχι. Επιπλέον, η ενυδάτωση και κατ’ επέκταση η κατανάλωση νερού βοηθάει τις φυτικές ίνες να διογκωθούν και έτσι διατηρεί τα κόπρανα μαλακά και τους επιτρέπει να κινούνται ευκολότερα μέσα στο έντερο.  

 

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση νερού με τα γεύματα δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη. Εντούτοις, άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), η λήψη νερού με τα γεύματα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα λόγο του όγκου που προστίθενται στο στομάχι και έτσι να αυξήσει την πίεση στο στομάχι. 

 

Εν κατακλείδι, η κατανάλωση νερού πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό και με μικρές γουλιές.  Αλλά όπως και με όλα τα υπόλοιπα, εξαρτάται πάντα από το τι λειτουργεί για εσάς. 

Απολαύστε το νερό με τα γεύματα σας καθώς δεν υπάρχουν έρευνες που να μας απαγορεύουν αυτή την συνήθεια που γίνεται χρόνια τώρα! ☺ 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc