Ποιες τροφές βοηθούν να «χαλαρώσεις» από το άγχος; 

Ποιες τροφές βοηθούν να «χαλαρώσεις» από το άγχος; 

Δυστυχώς, η σύγχρονη ζωή συνοδεύεται με ένα περίσσιο άγχος και ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως, όταν το άγχος μας κυριεύει, μειώνει τις “άμυνες” μας γύρω από το φαγητό και μας οδηγεί στην παγίδα της συναισθηματικής πείνας με αποτέλεσμα τα συνεχόμενα τσιμπολογήματα, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. 

Για να διαχειριστούμε το άγχος που προκύπτει μέσα από τη ρουτίνα και τα προβλήματα της καθημερινότητας, μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες πρακτικές που βοηθάνε. Ωστόσο, μια εξαιρετικά βοηθητική πρακτική είναι η διατροφή! 

Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφέρουμε 7 τροφές που συμβάλλουν στην ηρεμία και τη χαλάρωση από την ένταση και το άγχος. 

 

  • Μπρόκολο

Το μπρόκολο αποτελεί μια από τις πλούσιες πηγές βιταμίνης C. Ήξερες ότι 1 φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από 1 μέτριο πορτοκάλι; Η βιταμίνη C είναι σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη για το σώμα και τον εγκέφαλο. Εκτός του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σου δίνει την ικανότητα να ελέγχεις το άγχος. 

Θα μπορούσες να το χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου, στο μεσημεριανό, είτε ωμό, είτε βραστό ή να το προσθέσεις σε ζυμαρικά ή σε ομελέτα στο βραδινό. 

 

  • Αβοκάντο 

Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική επιλογή που πρέπει να  λαμβάνει μέρος στη διατροφή σου. Περιέχει βιταμίνη Β6 και φολικό οξύ, δύο βιταμίνες που μειώνουν το άγχος διατηρώντας τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, περιέχει κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.  

Το αβοκάντο μπορείς να το προσθέσεις παντού! Είτε ως άλειμμα στη φέτα ψωμιού στο πρωινό, είτε σε κύβους στη σαλάτα σου στο μεσημεριανό, είτε ως dip guacamole στο βραδινό.   

 

  • Σολομός 

Ο σολομός είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Στοιχεία που έχει αποδειχθεί να παίζουν προστατευτικό ρόλο για την καρδιά και βελτιώνουν τα επίπεδα της διάθεσης. Τα ωμέγα-3 λιπαρά, μειώνουν ουσιαστικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. 

Πρόσθεσε το σολομό ή άλλα λιπαρά ψάρια, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο διαιτολόγιο σου. 

 

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα 

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, το οποίο στο σώμα μας μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα χαλάρωσης, ευφορίας και υπνηλίας. Επιπρόσθετα, το ασβέστιο που περιέχουν προωθεί την παραγωγή της μελατονίνης, η οποία μειώνει το άγχος και ρυθμίζει τη διαδικασία του ύπνου.

Ένα  ποτήρι γάλα μετά το βραδινό σου γεύμα ή λίγο γιαούρτι στο βραδινό ή στο απογευματινό σνακ είναι ικανό να σε ηρεμήσει.

 

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι εξίσου μια πολύ καλή τροφή, αφού περιέχουν σημαντικές ποσότητες  τρυπτοφάνης και μαγνησίου. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα, συμβάλλοντας με φυσικό τρόπο στη χαλάρωση των μυών και στη λειτουργία των νεύρων. Μπορούν επίσης να σταθεροποιήσουν το ρυθμό της καρδιάς και να βελτιώσουν παράλληλα και τον ύπνο. 

Μια χούφτα αμύγδαλα (περίπου 30 γραμμαρίων) την ημέρα, είναι ικανή να σε ηρεμήσει και να σε χαλαρώσει.

 

  • Δημητριακά 

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά περιέχουν επιπρόσθετες βιταμίνες που προάγουν τη χαλάρωση και την ποιότητα του ύπνου. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν αυξημένη περιεκτικότητα τρυπτοφάνης, αμινοξύ όπως αναφέραμε πιο πάνω ότι βοηθά στη χαλάρωση. Επίσης, η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μια ορμόνη που ενεργοποιείται από το σκοτάδι. 

Μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά  στο πρωινό ή μερικές κουταλιές στο γιαούρτι σου σε κάποιο σνακ θα σε κρατήσουν ήρεμο.

 

  • Μπανάνα 

Η μπανάνα είναι ένα αξιόλογο φρούτο που δεν πρέπει να απουσιάζει από το καθημερινό σου διαιτολόγιο. Η μπανάνα περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία που αναφέραμε ότι βοηθούν. Τρυπτοφάνη, μαγνήσιο, μελατονίνη, υδατάνθρακες, βιταμίνη Β6 καθώς και μεγάλες ποσότητες καλίου. 

 

Φρόντισε να καταναλώνεις μια μπανάνα σε κάποιο σνακ που πιστεύεις ότι έχεις την περισσότερη ένταση της ημέρας, ώστε να σε κρατήσει για αργότερα πιο ήρεμο και χαλαρό. 

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc