«Μπορώ να τρώω μπιζέλι στην εγκυμοσύνη;»

«Μπορώ να τρώω μπιζέλι στην εγκυμοσύνη;»

Σήμερα με επισκέφθηκε στο γραφείο μια νεαρή μέλλουσα μανούλα, η οποία είχε μερικές (διατροφικές) φοβίες ως προς το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε. Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύξαμε περί του βάρους, πως να αντιμετωπίσει συμπτώματα ναυτίας και γενικότερα τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής μου κάνει την εξής ερώτηση:

“Μπορώ να τρώω μπιζέλι στην εγκυμοσύνη;”

 

Για την ακρίβεια, την απορία αυτή την έχω ακούσει πολλές φορές. Με απορία τις έβλεπα στην αρχή αλλά μετά τους παράθετα τα δεδομένα. Μπήκα στο διαδίκτυο γεμάτη απορία να δω εάν κάποιο website γράφει κάτι τέτοιο. Συνήθως τα διάφορα websites γράφουν, μη τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις. Το ευτύχημα είναι πως δεν βρήκα τίποτα που να κατηγορεί το μπιζέλι. Και ρωτάω, προς τι αυτή η ανησυχία που σκορπίζουν πιθανόν οι γιατροί ή/και οι μαμάδες μεταξύ τους γιατί άκουσαν τον ένα ή τον άλλο να το αναφέρει;

 

Γιατί επικρατεί όμως αυτός ο μύθος;

Ο μύθος γύρω από τα μπιζέλια έχει δημιουργηθεί από την απαγόρευση της κατανάλωσης κουκιών και φάβας λόγω της έλλειψης ενός ενζύμου το οποίο κληρονομείται και προκαλεί «κυαμισμό» ή αλλιώς «φαβισμό». Η έλλειψη του ενζύμου δύναται να προκαλέσει καταστροφή στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς στο σώμα.  Σημαντική θέση έχει η πρόληψη, επομένως τα άτομα που έχουν την έλλειψη του ενζύμου οφείλουν να είναι ενήμεροι και να αποφεύγουν την κατανάλωση κουκιών και φάβας. 

 

Τις πρώτες ημέρες της ζωής ενός νεογνού γίνεται προληπτικός έλεγχος για διάγνωση κάποιων ασθενειών. Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω η έλλειψη είναι κληρονομική, επομένως ο μοναδικός λόγος για να αποφεύγεται η κατανάλωση κουκιών και φάβας (όχι μπιζελιού) είναι εάν υπάρχει συγγενικό άτομο στην οικογένεια (παππούς, θείος κλπ.) με την έλλειψη του ενζύμου (G6PD).

 

Γι’ αυτό αγαπημένες μου, εφόσον το μπιζέλι δεν κατατάσσεται στην ομάδα των απαγορεύμένων  μπορείτε να το απολαύσετε λόγω των θρεπτικών συστατικών.  

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη 

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc