Γιατί ο διαιτολόγος αναγκάζεται να γίνει “ψυχολόγος”;

Γιατί ο διαιτολόγος αναγκάζεται να γίνει “ψυχολόγος”;

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολυάσχολη ζωή των πελατών μας οι οποίοι δυστυχώς μας αντιμετωπίζουν σαν ψυχολόγους. Ο ρόλος μας είναι πολύπλοκος και πολυδιάστατος και εκεί ξεκινάει το μπέρδεμα μεταξύ διαιτολόγου – πελάτη. 

 

Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη να μιλήσει, και μέσα από μας βρίσκει την ανακούφιση (τα είπα και ξαλάφρωσα). Είναι γνωστό πως εάν δεν υπάρχει καλή ψυχολογική κατάσταση, η διατροφή δεν πάει όπως φανταζόταν ο πελάτης και έτσι ξεκινάει ο φαύλος κύκλος των προσπαθειών απώλειας βάρους ή διαμόρφωσης ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής.  

 

Ένας πολύ συχνός διάλογος μεταξύ διαιτολόγου – ασθενή (Α: Ασθενής, Δ: Διαιτολόγος): 

Α.: Ήρθα σε σένα αλλά να ξέρεις πως έχω πάει σε πολλούς συναδέλφους σου. Ξεκινάω και στην αρχή είμαι πολύ καλά. Στρατιωτάκι μην σου πω, αλλά μετά κάτι συμβαίνει και τα χαλάω όλα. Δεν ξέρω τι γίνεται, αφού θέλω να διορθώσω τη διατροφή μου.

Δ.: Είναι κατανοητά όλα αυτά που μου αναφέρεις, αλλά ας δούμε από την αρχή τι μπορεί να φταίει. Μου έχεις αναφέρει πως έχεις επισκεφθεί πολλούς διαιτολόγους χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί;

Α.: Κοίτα, ο λόγος είναι γιατί δεν μπορώ να ακολουθήσω το διαιτολόγιο που μου έδωσε. Ξέρω τι πρέπει να κάνω.

Δ.: Το διαιτολόγιο που έχει δημιουργήσει ο συνάδελφος έχει συνταχθεί βάση του ιατρικού και διατροφικού σου ιστορικού και κατόπιν συμφωνίας. Έτσι δεν είναι;

Α.: Ναι ναι έτσι είναι.

Δ.: Ωραία, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην αρχή μου ανέφερες πως δεν ξέρεις τι γίνεται, αλλά θέλεις να διορθώσεις τη διατροφή σου.  Υπάρχει η θέληση, εξού και είσαι εδώ σήμερα.

Έχεις αναρωτηθεί όμως, πως το πρόβλημα είναι πως οι στόχοι που έχεις θέσει είναι μεγαλύτεροι/ δυσκολότεροι από αυτά που μπορεί να κάνεις;  

 

Ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από τα social media με διάφορες τακτικές και μεθόδους για βελτίωση της υγείας και γρήγορους τρόπους απώλειας βάρους. ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως έχουμε δει πως όσοι προτιμούν την εύκολη οδό στο τέλος καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή. 

Δυστυχώς, στους ρυθμούς που ζούμε δεν μας αφήνουν να ηρεμήσουμε σαν άνθρωποι, που το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Όλα γίνονται μηχανικά, αγχωτικά και βιαστικά. 

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι συνάδελφοι επισημαίνουν στους πελάτες τους πως η καλύτερη τακτική είναι οι «μικροί και εφικτοί στόχοι». 

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πως στην ζωή μας όλα γίνονται αργά και σταθερά;  Όπως ένα βρέφος αρχίζει μπουσουλώντας, έπειτα βήμα – βήμα με την βοήθεια της μαμάς κάνει τα πρώτα του βήματα, έτσι και στην διατροφή πρέπει να γίνονται όλα με σταθερό ρυθμό.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις την προσωπικότητα σου για να μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου. Φτάνει να θέτεις εφικτούς στόχους. Μίλησε με τον διαιτολόγο σου για τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζεις σχετικά με την διατροφή, άκουσε τα σχόλια που θα κάνει, εμπιστεύσου τον και οργανώσου βάση τις οδηγίες του οι οποίες να σε αντικατοπτρίζουν.  Εάν οι λύσεις που έχει δώσει αποτύχουν, τότε αυτή η στρατηγική δεν λειτούργησε και πρέπει απλώς να δοκιμάσεις μια διαφορετική. 

 

Για παράδειγμα: 

Έχεις θέσει σαν στόχο να πίνεις 2 λίτρα νερό ημερησίως. 

Βλέπεις πως έχεις αποτύχει σαν μια πρώτη προσπάθεια να υλοποιήσεις αυτό που έχεις «υποσχεθεί» στον εαυτό σου. 

Αντί να «κατσαδιάζεις» τον εαυτό σου και να νιώθεις πως για ακόμα μια φορά έχεις νικηθεί από τα πρέπει και τα μπορώ, δες ποια ήταν/είναι τα εμπόδια που στην προσπάθεια σου. 

Πιθανά εμπόδια: αρκετή δουλειά στο γραφείο επομένως καθόλου χρόνος για νερό, δεν θέλω να πηγαίνω συνέχεια τουαλέτα, δεν μου αρέσει το σκέτο νερό, ξεχνάω να πίνω νερό κλπ. 

Εάν το πρόβλημα – εμπόδιο είναι η αρκετή δουλειά, η κατάλληλη συμβουλή είναι να ‘διαμοιράσουμε’ τα υγρά ροφήματα εντός της ημέρας. Πριν καταναλώσεις πρωινό ξεκίνα με ένα ποτήρι νερό ή τσάι, έπειτα ακολούθησε τον «κανόνα» ένα ποτήρι πριν και μετά από κάθε γεύμα, στο δρόμο για το σπίτι να έχεις ένα παγουράκι νερό και να το καταναλώσεις. Δες πως θα λειτουργήσει και ενημέρωσε τον διαιτολόγο σου  τι έχει γίνει και τι μπορεί να αλλάξει στην πορεία. 

Μην προτρέχεις δημιουργώντας άγχος και πίεση να προλάβεις όσα πιστεύεις πως πρέπει να κάνεις. Ο διαιτολόγος δεν θα σε τιμωρήσει εάν δεν έφαγες μια μέρα το φρούτο σου ή αν δεν έκανες το γεύμα που αναγράφει το διαιτολόγιο. Αντιθέτως, θα σε βοηθήσει αντιμετωπίζοντας το κάθε πρόβλημα βάση της παρούσας κατάστασης. 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc