Χριστούγεννα… Οι απαντήσεις για το γιορτινό τραπέζι!

Χριστούγεννα… Οι απαντήσεις για το γιορτινό τραπέζι!

Τα Χριστούγεννα, είναι μια ιδανική περίοδος χαλάρωσης και απόλαυσης για να περάσεις όμορφα παρέα με οικογένεια, συγγενείς και φίλους. Πολλοί σκέφτονται ότι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για διατροφή και άσκηση, λόγο των αμέτρητων πειρασμών που υπάρχουν, έτσι και ο πιο εγκρατής το θεωρεί πολύ δύσκολο να αντισταθεί. Αυτό ίσως να δικαιολογεί και τη μέση πρόσληψη βάρους την περίοδο αυτή που είναι περίπου τα 2 κιλά, βάρος που σπάνια χάνεται και αυξάνεται με τα χρόνια. Αν απαντηθούν ερωτήματα που ακούγονται συχνά αυτή τη περίοδο, τότε ίσως να διορθωθούν πιθανές λανθασμένες συμπεριφορές.

«Eίναι καλύτερα να μείνω νηστικός πριν το γιορτινό τραπέζι;»
Είναι πολύ σημαντικό στο γιορτινό τραπέζι να μην πηγαίνουμε πεινασμένοι. Αν μείνετε νηστικοί πολύ πιθανό να υπερκαταναλώσετε φαγητό. Μην κάνετε το λάθος να παραλείψετε κάποιο από τα προηγούμενα σας γεύματα ή σνακ. Φυσικά μπορείτε να καταναλώσετε κάτι πιο ελαφρύ στα στο κυρίως γεύμα, ώστε να μην νιώσετε «τύψεις» αν καταναλώσετε κάτι περισσότερο στο γιορτινό τραπέζι, όπως είναι μια πλούσια – χορταστική σαλάτα, ένα απλό σάντουιτς, μια θρεπτική σούπα ή και μια μικρότερη μερίδα κανονικού φαγητού.

«Πώς μπορώ να φάω λιγότερο;»
Για να αποφύγετε την υπερφαγία και την υπερκατανάλωση είναι σημαντικό να καταναλώσετε σαν πρώτο ή συνοδευτικό πιάτο μεγάλη ποσότητα σαλάτας. Προσέξτε τις σαλάτες με έξτρα θερμιδικό περιεχόμενο, λόγο της μαγιονέζας ή άλλων παχύρρευστων σαλτσών, σαλάτες με μακαρόνια, αλλαντικά ή πολλούς ξηρούς καρπούς. Γεμίστε και δεύτερη φορά το πιάτο σας με σαλάτα, έτσι ώστε να νιώσετε χορτάτοι πιο γρήγορα και να καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

«Τι πρέπει να φάω από το γιορτινό μπουφέ;»
Το πιο σημαντικό σε κάθε γιορτινό μπουφέ είναι να μην ξεχνάμε το ισορροπημένο πιάτο της διατροφής. Σημαντικό να γεμίσουμε το ¼ του πιάτο μας με πρωτεΐνη άρα ισοδύναμο κρέατος όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό ή και αρνί με όσο το δυνατό λιγότερο ορατό λίπος, το υπόλοιπο ¼ με υδατάνθρακα όπως πατάτα φούρνου, μακαρόνια, ρύζι ή ακόμα και λίγη από την υπέροχη γέμιση των Χριστουγέννων και στο υπόλοιπο ½ του πιάτου δεν πρέπει να απουσιάζει μια άφθονη πράσινη σαλάτα. Σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε άλλα μικρά γευστικά εδέσματα ή μικρά τσιμπήματα που θα βρίσκονται στο γιορτινό μπουφέ, όμως μπορούμε σίγουρα να περιοριστούμε ή αν είναι κάτι «αγαπημένο», να φάμε μικρότερη ποσότητα, από το να το φάμε μεγάλες ποσότητες ή και από να το στερηθούμε εντελώς.

«Πόσα και ποια γλυκά δικαιούμαι στις γιορτές;»
Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί «γλυκοί πειρασμοί» κατά την εορταστική περίοδο και αρκετοί από εσάς θα δυσκολευτείτε να αντισταθείτε. Αν σκέφτεστε ότι σίγουρα θα καταναλώσετε κάποιο γλυκό, καλό θα ήταν να το κάνετε με «μέτρο» και μερική «εγκράτεια» και να προτιμήσετε ένα γλυκό στη θέση ενός ενδιάμεσου σνακ, 1- 2 φορές στην εβδομάδα. Ως ενδιάμεσα σνακ δεν θα πρέπει να απουσιάζουν τα φρούτα, μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών, μια μπάρα δημητριακών ή ακόμα κι ένα κομμάτι γλυκό του κουταλιού, ενώ σε περίπτωση, που θέλουμε να τα αντικαταστήσουμε με το εορταστικό κλίμα, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό σοκολατάκι, ένα μέτριο κομμάτι Βασιλόπιτας (60γρ) ή ένα μικρό μελομακάρονο ή κουραμπιές.

«Πόσο αλκοόλ μπορώ να πιω;»
Αυτό που πρέπει να γνωρίζεται είναι ότι το αλκοόλ, είναι ο «συνένοχος» για την αύξηση του βάρους στις γιορτές. Σίγουρα είναι αδιανόητο για εσάς μέρες που είναι να μην καταναλώσετε αλκοόλ . . . αλλά ίσως αν ακολουθήσετε τις Αμερικάνικες Οδηγίες, τα 2 ποτηράκια αλκοόλ για τους άντρες και το 1 ποτηράκι την ημέρα για τις γυναίκες, να αποφύγετε υπέρμετρες και λανθασμένες συμπεριφορές. Όταν λέμε 1 ποτηράκι αυτό αντιστοιχεί με 125ml Ξηρό Κρασί, 250 ml Μπύρα, ή 25 ml Ουίσκι ή Βότκα ή Τζιν ή Ρούμι, αλλά μην αγνοήσετε τις έξτρα θερμίδες των αναψυκτικών και των ξηρών καρπών ως συνοδευτικά τα οποία καλό θα ήταν να παραλείψετε.

Αν απαντήθηκαν κάποια ερωτήματα σας, τότε σίγουρα μπορείτε να αποφύγετε την αλόγιστη υπερκατανάλωση που παρατηρείται στις γιορτές, απολαμβάνοντας τα γιορτινά τραπέζια με πιο καλή και ευχάριστη διάθεση. Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος με όσο το δυνατό καλύτερη . . . . διατροφική συνείδηση!!!

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Kλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος (MSc)