Πανδημία κορονοϊού covid19: Πώς να “ενισχύσετε” το ανοσοποιητικό σας σύστημα; (Μέρος Β)

Πανδημία κορονοϊού covid19: Πώς να “ενισχύσετε” το ανοσοποιητικό σας σύστημα; (Μέρος Β)

Τι ΔΕΝ δουλεύει ;

Οτιδήποτε άλλο! Παρακάτω σας παραθέτω μερικά συγκεκριμένα δημοφιλή παραδείγματα:

Ίσως ο πιο συνηθισμένος ισχυρισμός για ένα συμπλήρωμα που βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων είναι η βιταμίνη C. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν τις προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης C και γενικά δεν παρουσιάζουν κανένα όφελος. Συγκεκριμένα, αν κοιτάξουμε το κοινό κρυολόγημα (το οποίο είναι το πιο μελετημένο) δεν υπάρχει καμία ένδειξη για προστατευτική επίδραση από τη βιταμίνη C στο γενικό πληθυσμό. Υπάρχει πιθανώς μια μικρή επίδραση όσον αφορά τη διάρκεια του κρυολογήματος με τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C ενώ είναι κανείς άρρωστος. Μπορεί επίσης, να υπάρξει ένα όφελος ειδικά για άτομα που υποβάλλονται σε βραχυπρόθεσμη ακραία σωματική άσκηση. Αν δεν βρίσκεστε σε αυτή την ομάδα και αν δεν έχετε έλλειψη ή ανεπάρκεια για κάποιο (κλινικό) λόγο. της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης  C.

 

Η βιταμίνη D έχει σαφή ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία (θα το αναπτύξω αναλυτικά στο επόμενο μου άρθρο) και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πλέον γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοάνοσου νοσήματος και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Έτσι, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα βιταμίνης D και εάν είναι χαμηλά να σας συνταγογραφεί ένα κατάλληλο συμπλήρωμα. Αυτή η περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για να επισημάνω την θεμελιώδη αρχή ότι υπάρχουν βέλτιστα επίπεδα βιταμινών και ότι το “όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο” δεν ισχύει καθόλου μα καθόλου. Η πραγματικότητα είναι ότι φυσικά και υπάρχει τοξικότητα σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης D. Έτσι, ναι, συστήνουμε την στοχευμένη συμπλήρωση, όχι όμως τις καθημερινές αχρείαστες ή πολύ μεγάλες δόσεις!

 

Όσον αφορά  τα αντιοξειδωτικά, παραμένουν πολύ δημοφιλή συμπληρώματα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο όφελος για τη συστηματική λήψη τους. Προσέξτε αν παίρνετε πολλά μπορούν να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ανοσολογική λειτουργία (δηλαδή το αντίθετο αποτέλεσμα). Μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος χρησιμοποιούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου ως όπλα κατά των εισβάλλοντων οργανισμών. Η καταστολή αυτών των ελεύθερων ριζών (από τα αντιοξειδωτικά) αποσυνθέτει εν μέρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σας παίρνει ξανά στην αρχή της ομοιόστασης. Έχετε ήδη αναπτύξει μια βέλτιστη ισορροπία (όταν είσαστε σε υγιή κατάσταση) οξειδωτικού στρες έναντι φυσικών αντιοξειδωτικών. Μην χάσετε αυτή την ομοιόσταση (κανένας δεν θέλει να το κάνει αυτό).

 

Συμπερασματικά

Όπως συμβαίνει συχνά, είναι εύκολο να μπερδευτείτε από αμφισβητήσιμα και ασήμαντα αποτελέσματα αντί γι’ αυτά που είναι πολλάκις αποδεδειγμένα με πολύ δυνατά επιστημονικά στοιχεία. Εάν θέλετε να αποφύγετε τον COVID-19, αποφύγετε την αχρείαστη έκθεση – πλένετε τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, κρατάτε απομονωμένη στάση όσο γίνεται και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πιθανά συμπτώματα. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να καταπολεμήσετε μια πιθανή έκθεση ή να ελαχιστοποιήσετε την ασθένεια, τότε παραμείνετε υγιής. Ικανοποιητικό ύπνο, τρώτε καλά, φροντίστε τις χρόνιες ασθένειες σας και μείνετε up to date με τους εμβολιασμούς σας. Επίσης, (και το πιο σημαντικό) αποφύγετε γενικά οποιοδήποτε προϊόν που ισχυρίζεται ότι «ενισχύει – boosts» το ανοσοποιητικό σύστημα!

Στα θετικά, πραγματοποιούνται ήδη μελέτες κατά του νέου κορονοϊού και οι ερευνητές διερευνούν ήδη πιθανές θεραπείες και αναπτύσσουν ένα εμβόλιο. Εν τω μεταξύ, έχουμε τους υπάρχον μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να προστατευτεί και να επιβραδύνει την εξάπλωση των ασθενειών. Όταν εφαρμόζονται σωστά και εγκαίρως, οι στρατηγικές αυτές λειτουργούν. ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ! Συγκρίνετε την τωρινή κατάσταση με αυτή πριν από μόλις 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918. Αυτή η πανδημία σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως – και αυτό το μέγεθος δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συλλογική αποτυχία του κόσμου να κατανοήσει σωστά και να αντιμετωπίσει τον ιό. Δεν είχαν καμία θεραπεία, κανένα εμβόλιο και δεν κατάφεραν να θεσπίσουν επαρκή μέτρα δημόσιας υγείας. Πηγαίνετε πίσω λίγο περισσότερο στον μαύρο θάνατο, ο οποίος σκότωσε το ένα τρίτο της Ευρώπης και δεν κατάλαβαν ούτε καν τη φύση της πανδημίας. Σήμερα, μέσω της επιστήμης καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει. Και έχουμε τις μεθόδους ώστε γρήγορα (σχετικά) να υπολογίσουμε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής. Είναι ακόμα μια πρόκληση, διότι η πανδημία κινείται γρήγορα, αλλά το τι πρέπει να κάνουμε (;) ΔΕΝ είναι πανικός (!) αλλά να ακούσουμε τους δικούς μας ειδικούς. Να είστε σε εγρήγορση και όχι σε συνεχή ανησυχία. Ο πανικός κάνει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε “έκρηξης” πολύ χειρότερα.

 

Φυσικά, ποτέ δεν είναι τόσο απλό. Μερικοί άνθρωποι θα βρουν έναν τρόπο να παρεκκλίνουν και να αφήσουν το δικό τους κακό στίγμα ξεροκεφαλιάς και “επανάστασης”, επειδή η ανθρωπότητα είναι ένα πολύπλοκο μίγμα κινήτρων, προκαταλήψεων και συναισθημάτων. ΔΕΝ είμαι σε καμία περίπτωση εμπειρογνώμονας του κορονοϊού, ΑΛΛΑ οποιοσδήποτε “επαγγελματίας” (σε πολλά εισαγωγικά) προσπαθήσει να σας πουλήσει προγράμματα διατροφης ή ενισχυτικά συμπληρώματα του ανοσοποιητικού, να ξέρετε ότι προσπαθεί να σας παραπλανήσει με μόνο σκοπό το δικό του χρηματικό κέρδος ! Μην ξεχνάτε ότι και εμείς θα μπορούσαμε να προωθούμε οποιοδήποτε από τα πιο πάνω. ALWAYS EVIDENCE FIRST!

 

Στέφανος Ματσούκας

Κλινικός ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος, MSc