Καλά Χριστούγεννα με Change Eat συμβουλές 

Καλά Χριστούγεννα με Change Eat συμβουλές 

Ξημέρωσε Χριστούγεννα και να σου οι “Change Eat συμβουλές” που έρχονται να σε απαλλάξουν από κάθε τύψη..

 

Ας αλλάξουμε λίγο την τακτική και τον τρόπο προσέγγισης ως προς το τι πρέπει να κάνεις την σημερινή ημέρα. Ας είμαστε ρεαλιστές, είναι η πιο όμορφη μέρα του χρόνου. Το απαιτεί και το ίδιο το νόημα των Χριστουγέννων. Η αγάπη πρέπει να μας κατακλύζει και με όλα τα καλά συναισθήματα, την όμορφη παρέα, ποιος δεν θα λάτρευε το καλό φαγητό; 

Εάν μέχρι σήμερα διάβαζες συμβουλές για το τι πρέπει να αποφύγεις αυτή την ημέρα για να μην πάρεις επιπλέον κιλά, εμείς θα σε παροτρύνουμε να το απολαύσεις  και με το παραπάνω γιατί είναι γιορτή. Και στις γιορτές πρέπει να είμαστε με καλή παρέα και ωραίο φαγητό! 

Δώσε απλόχερα την αγάπη σου και το πιο όμορφο χαμόγελο στους αγαπημένους σου και απόλαυσε την ημέρα σου. Μην σκοτίζεσαι τόσο για τα κιλά των Χριστουγέννων, φτάνει μετά από τα τραπέζια και τις γιορτές να θέσεις καινούργιους στόχους. Ακούγεται πιο εφικτό, σωστά; 

 

Νηστικό αρκούδι δε χορεύει λένε γι’ αυτό άρχισε με ένα ωραίο πρωινό…άλλωστε το απαιτεί και η μέρα. Παρόλο που μπορούμε να σου δώσουμε μερικές ιδέες πρωινού, αυτό θα το αφήσουμε στη δική σου κρίση. 

Το tip του διαιτολόγου είναι:  Δώσε χρώμα στο πιάτο σου και βάλε μια μερίδα από κάποιο φρούτο ή/και λαχανικό εποχής στο πιάτο σου. Είναι must.   

 

Προφανώς δεν θα έχεις χρόνο για snacking γιατί έχει ήδη φτάσει η ώρα για το πολυσυζητημένο τραπέζι των Χριστουγέννων. Εδώ να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στην οικοδέσποινα που τα έχει όλα έτοιμα και με τόσο ζήλο θα περιποιηθεί τους καλεσμένους της. Γι’ αυτό δεν πρέπει να την στεναχωρήσουμε λέγοντας της πως κάνουμε δίαιτα και πως δεν τρωμε το ένα ή το άλλο. Aν θέλεις να προσέξεις απλά κάν’ το χωρίς να πεις κάτι.  

Το tip του διαιτολόγου είναι:  Το ξέρω πως οι πειρασμοί είναι όλοι μαζεμένοι σε ένα τραπέζι, αλλά άσε λίγο περισσότερο χώρο για τη σαλάτα και τα λαχανικά. Αυτό θα βοηθήσει το στομάχι να διαχειριστεί καλύτερα το τι θα ακολουθήσει.  Μην ξεχάσεις το νερό!!!

 

Oh yeah, it’s snacking o clock. Έλα τώρα, ξέρω πως εάν είσαι από αυτούς που τρελαίνονται για τα γλυκά, τρως γρήγορα – γρήγορα για να έρθει η συγκεκριμένη στιγμή. Στην χώρα μας έχουμε έθιμο όπου όσα φαγητά θα φτιάξουμε, θα έχει άλλα τόσα γλυκά. Ψέματα λέω;

Το tip του διαιτολόγου είναι: Ότι και να πούμε σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει σωτηρία. Το στομάχι έχει ήδη δεχθεί όγκο φαγητού, ανάμεικτες γεύσεις και οδηγείται  στην «καταστροφή». Απόλαυσε τα γλυκά με το μάτι, αλλά στο πιάτο σου βάλε μόνο 2 από τα αγαπημένα σου. Κρίμα είναι να «φας θερμίδες» που δεν θα σε ικανοποιήσουν.  

 

Εάν έχει ήλιο τότε κάνε μια βόλτα για κουβεντούλα. Αυτό θα βοηθήσει στη χώνεψη. Εάν ο καιρός δεν το επιτρέπει τότε απλά απόλαυσε την κουβέντα ή τα επιτραπέζια παιχνίδια. 

 

Dinner time: Νομίζω οι περισσότεροι έχουν ήδη βγει εκτός ελέγχου με το φαγητό, το ποτό και τα γλυκά. Ίσως οι περισσότεροι δεν έχουν χώρο για κάτι επιπλέον, ούτε καν για ένα ωραίο platter  με φρούτα. 

Το tip του διαιτολόγου είναι:  Η αλήθεια μετά από όλα αυτά, είναι καλύτερα το βράδυ να μην καταναλωθεί κάτι άλλο. Ένα ζεστό τσάι χαμομήλι ή ginger με κανέλα – θα βοηθήσει το στομάχι να ηρεμήσει. Εάν πάλι το φαγητό του μεσημεριού δεν ήταν αρκετό να σε κάνει να νιώσεις κορεσμό, τότε επέλεξε κάτι ελαφρύ. Μην καταναλώσεις φαγητά τα οποία σου έδωσαν οι συγγενείς να φέρεις σπίτι, τα πλείστα είναι με σάλτσες, έντονα καρυκεύματα και φρέσκες κρέμες. 

 

Extra tip: Το τελευταίο αλλά το πιο βασικό tip είναι η αργή μάσηση, μάσα πολύ καλά το φαγητό σου. Εμείς (οι διαιτολόγοι), το στομάχι και ο εγκέφαλος σου ξέρουμε τον λόγο. Λόγω της ημέρας το στομάχι θα δεχτεί πολλές σύνθετες τροφές (γεύσεις, ποιότητα, ποσότητα κλπ), τουλάχιστον βοήθησε το για να σε βοηθήσει μετά και αυτό.

  

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc