Μπαίνοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων…

Μπαίνοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων…

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια ευχάριστη και λατρεμένη γιορτή για τους περισσότερους. Μάλλον όχι τόσο για το νόημα της γιορτής, αλλά για τις χαρούμενες μαζώξεις με συγγενείς και φίλους γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι. Η περίοδος αυτή, έχει αποδειχθεί ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του βάρους, καθώς πολλοί άνθρωποι αυξάνουν κατά μέσο όρο 0,5 – 1kg το βάρος τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Γιορτινή θλίψη και «φόρτωση» συναισθημάτων…

Μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων, είναι πολύ πιθανόν να βιώσεις συγκρούσεις αλλά και να νιώσεις μοναχικές στιγμές. Μην αποκλείσεις, τα καθημερινά σου «προβλήματα» να γίνουν πιο έντονα. Η απόσταση από αγαπημένα πρόσωπα, κάποιες αναμνήσεις απώλειας ή και υπερβολική οικονομική επιβάρυνση να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία σου. 

Σίγουρα θα νιώθεις μια αφόρητη χαρά, προσπαθώντας να ζήσεις το όμορφο πνεύμα των Χριστουγέννων! Πιέζεσαι όμως, να κάνεις τα πάντα στο σωστό χρόνο, αντιμετωπίζεις πλήθος κόσμου στα καταστήματα, μια κυκλοφορία που γίνεται όλο και μεγαλύτερη στους δρόμους, οι προσδοκίες από την οικογένεια μεγαλώνουν, και εσύ εκεί. . . να τρέχεις!

Το αποτέλεσμα; Να τρως και να πίνεις πολύ περισσότερο, προσπαθώντας να ηρεμήσεις από όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και την μεγάλη πίεση που έχεις βιώσει μέχρι να φτάσει αυτή η χαρμόσυνη μέρα.

 

Μια λανθασμένα, περιορισμένη διατροφή… 

Νιώθεις πίεση καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάνοντας το τεράστιο λάθος των υπερβολικών στερήσεων στη διατροφή σου.

Το αποτέλεσμα; Να φτάνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι ευκαιρίες για υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού να είναι τόσες πολλές που να σου είναι αδιανόητο να μην τις εκμεταλλευτείς! 

Δεν χρειάζεται να προσπαθείς αυτή την περίοδο να χάσεις βάρος και να καταπιέζεσαι ακόμη περισσότερο. Να είσαι ρεαλιστής, και ο στόχος σου να είναι να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η ισορροπημένη διατροφή και οι στόχοι ενός υγιούς σωματικού λίπους να είναι μέσα στην καθημερινότητα σου, πριν και μετά την περίοδο των γιορτών. . .και όχι κατά τη διάρκεια αυτών! 

Και επειδή κανένας δεν μπορεί να τρώει 100% υγιεινά αυτή την περίοδο, σου αναφέρουμε 5 σημαντικές συμβουλές για να μπορέσεις να περάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων όσο πιο ξέγνοιαστα γίνεται!

 

1. Περιόρισε τα έντονα φαγοπότια.

Βάλε ένα μικρό περιορισμό σε αυτές τις «υπερβολικές» μέρες. Για παράδειγμα, επέλεξε το πάρτι στη δουλειά, τη μέρα των Χριστουγέννων, τη παραμονή της πρωτοχρονιάς και την πρώτη μέρα του χρόνου για να υπερκαταναλώσεις! Το να υπερκαταναλώσεις 3-4 φορές κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν θα σε επηρεάσει αρνητικά, αλλά το να γιορτάζεις καθημερινά με φαγοπότι τις μέρες των Χριστουγέννων, δεν σε γλιτώνει από τη συσσώρευση λίπους στο σώμα σου. Να ξέρεις ότι το επιπλέον βάρος αποκτάται με αργούς ρυθμούς, και όχι μετά από κάποιο φαγοπότι, γι’ αυτό φρόντισε να συνεχίσεις με μια ισορροπημένη διατροφή μέχρι την επόμενη εορταστική μέρα.

 

2. Να τρως και να πίνεις, αλλά να είσαι επιφυλακτικός…

Είσαι παρόν σε κάποιο Χριστουγεννιάτικο γλέντι. . .  

Κανόνας 1: Πριν ξεκινήσεις να σερβιριστείς με τα πάντα όλα, κάνε μια μικρή έρευνα για το τι περιέχει το μπουφέ! 

Κανόνας 2: Ξεκίνα με τις αγαπημένες σου σαλάτες και φρόντισε να γεμίσεις το μισό του πιάτο σου. 

Κανόνας 3: Επέλεξε τι ΠΡΕΠΕΙ “οπωσδήποτε” να φας και βάλτο στο πιάτο σου.  Σίγουρα δεν τρελαίνεσαι με όλα, αλλά αν όντως τα θες όλα, τότε διάλεξε μικρότερες ποσότητες ή περιορίσου επιλέγοντας τα αγαπημένα σου!

Κανόνας 4: Μην ξεχνάς το επιδόρπιο. Η «έρευνα» ισχύει και σε αυτό, γι’ αυτό να είσαι επίσης επιλεκτικός.

 

3. Απέφυγε το αλόγιστο αλκοόλ! 

Το αλκοόλ έχει τις γνωστές «κενές» θερμίδες . . . χαλαρώνει τις αναστολές σου, και αυτό σε επηρεάζει αρνητικά τρώγοντας και τσιμπολογώντας περισσότερο από όσο θα ήθελες. Μπορείς να αραιώσεις τα οινοπνευματώδη ποτά με πάγο ή νερό ή αεριούχο νερό ή λίγο χυμό ή να επιλέξεις να καταναλώσεις μια μπύρα ή ένα ποτηράκι κρασί. Το να αραιώσεις το ποτό σου, με ζαχαρούχα ροφήματα αυτό αυτόματα, αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο και το απογειώνει!  Σημαντικό να έχεις φάει πριν ή κατά τη διάρκεια του αλκοόλ, ώστε να έχεις ¨γερό” στομάχι! Φρόντισε αν είσαι και οικοδεσπότης να έχεις νερό, αεριούχο νερό, lime, λεμονάδα ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη και γιατί όχι φρεσκοστυμμένο χυμό από φρέσκα φρούτα. 

 

4. Παραμελημένη άσκηση

Είναι κάτι που παρατηρείται συστηματικά τη γιορτινή αυτή περίοδο, και όχι μόνο. . .! Έρχονται γιορτές, οι υποχρεώσεις και το άγχος των ημερών σε επηρεάζουν αρνητικά, και το πιο εύκολο (η μόνιμη δικαιολογία) είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για άσκηση.  Κι όμως αυτές τις μέρες είναι που πρέπει περισσότερο από ποτέ να μην τα παρατήσεις και να συνεχίσεις όσο πιο συχνά γίνεται, και ας μην είναι το γυμναστήριο, θα μπορούσε να είναι το περπάτημα, μια βόλτα με το σκύλο σου, ή ένα είδος άσκησης στο σπίτι. Σίγουρα υπάρχει χρόνος για κάποιο από αυτά φτάνει να μην την περιθωριοποιήσεις από πολύ νωρίς και μετά να διστάσεις να την εντάξεις!  Και μην ξεχνάς φυσικά, τον επαρκή ύπνο γιατί και εδώ ο μεταβολισμός σου επηρεάζεται αρκετά. 

 

5. Τα περιοριστικά γεύματα της ημέρας

Κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος; Τρως 2 γεύματα μέσα στην ημέρα νομίζοντας πως έτσι δε θα αυξήσεις το βάρος σου; Πιστεύεις ότι το πιο σωστό είναι να μένεις νηστικός όλη μέρα για να μπορείς να φας το βράδυ; «Καλύτερα!» λες, «Ας μην φάω  όλη μέρα ή ας φάω μόνο στο τραπέζι και το βράδυ!». ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Φρόντισε επιτέλους να ακολουθείς τα γεύματα σου σωστά, όχι απαραίτητα με πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα. Βάλε 1-2 υγιεινά σνακ ενδιάμεσα, ώστε να βοηθήσει το σώμα σου να κάνει τις απαραίτητες καύσεις και αυτό που τρως να μην αποθηκεύεται (αν τρως λιγότερο φυσικά), ως λίπος. 

 

Το πιο σημαντικό είναι να απολαύσεις χαρούμενες στιγμές με αγαπημένα σου πρόσωπα, ώστε να είσαι πλήρης από συναισθήματα και να μην προσπαθείς να καλύψεις αυτό το κενό με το φαγητό.

 

Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές, με όσο το δυνατό καλύτερη διατροφική συνείδηση! 

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc