Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα μέσω της διατροφής

Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα μέσω της διατροφής

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι ισχυρό, ώστε να καταπολεμά τα μικρόβια και τους ιούς που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Η περίοδος που διανύουμε είναι ευάλωτη στις ιογενείς λοιμώξεις γι’ αυτό ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η λύση “στο πρόβλημα”, ώστε ο οργανισμός μας να είναι σε συνεχή άμυνα. Η σωστή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά είναι αυτό που ενισχύει τον οργανισμό και προάγει την υγεία μας. 

 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που σε συνδυασμό με τη ζωική πρωτεΐνη κυρίως συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος είναι ένα στοιχείο που έχει σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και γενικότερα της άμυνας του οργανισμού. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με συκώτι, κοτόπουλο, χοιρινό, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηρούς καρπούς.   

 

Ψάρια

Επιλέγουμε λιπαρά ψάρια που περιέχουν αυξημένες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων, τα γνωστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπρόσθετα, αυξάνουν τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων (τα λεγόμενα μακροφάγα), τα οποία καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια. Στα λιπαρά ψάρια βρίσκουμε το σολομό, τις σαρδέλες, το σκουμπρί, τη τσιπούρα, το λαβράκι κ.α.

 

Γιαούρτι 

Το γιαούρτι εμπλουτίζεται με ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων (καλλιέργεια γιαούρτης) που το καθιστούν ως σημαντική πηγή προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (Lactobacillus acidophilus & Bifidobacterium), οι οποίοι όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν σημαντικό όφελος στη μικροχλωρίδα του εντέρου αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε το σε περιόδους γρίπης και ιώσεων καθώς και σε περιόδους λήψης αντιβιοτικών αφού προστατεύει το έντερο από ενδεχόμενη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. 

 

Κεφίρ 

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση.  Το κεφίρ είναι πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών σε σύγκριση με το γιαούρτι διότι οι σπόροι κεφίρ από τους οποίους αναπτύσσεται περιέχουν 30 στελέχη βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Αυτό που το κάνει τόσο ισχυρό ενάντια στις μολύνσεις είναι το προβιοτικό που περιέχει, το Lactobacillus kefiri, το οποίο και συναντάμε μόνο στο κεφίρ. Οι επιστήμονες υγείας υποστηρίζουν ότι το προβιοτικό αυτό έχει την ικανότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων όπως της σαλμονέλας, του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori) και του e.coli (Eschericia coli). 

 

Φρούτα και λαχανικά 

Τα εσπεριδοειδή φρούτα και κυρίως τα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, και όχι μόνο. Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί την ισταμίνη (η ουσία που είναι υπεύθυνη για την καταρροή και τη συμφόρηση) ενώ  βοηθά στη μείωση της φλεγμονής που αναπτύσσεται στα κρυολογήματα και στους ιούς. Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα περιέχουν μεγάλες δόσεις αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ασθενειών το χειμώνα. Μια διατροφή πλούσια σε πορτοκάλια, μανταρίνια,  γκρέιπφρουτ, μούρα, ντομάτες, σπανάκι, παντζάρι, μπρόκολο, χρωματιστές πιπεριές και γλυκοπατάτες, προσδίδει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Ε, καθώς και σε μέταλλα  όπως ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο. Η βιταμίνη Ε που περιέχει είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι το κρυολόγημα και ο βήχας. Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση της δράσης των αντισωμάτων αλλά και ορισμένων κυττάρων έναντι του στρες. Τα φιστίκια και τα κάσιους βοηθούν κυρίως  στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ωφελούν τα οστά και την άμυνα του οργανισμού. Τα αμύγδαλα θέτουν πιο αποτελεσματική τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τα καρύδια λόγω των αντιοξειδωτικών τους αποτρέπουν τη συσσώρευση υπολειμμάτων στις αρτηρίες. Εντάξτε στη διατροφή σας μια χούφτα ξηρούς καρπούς για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που έχουν να σας προσφέρουν. 

 

Βρώμη και κριθάρι 

Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη βρώμη και το κριθάρι είναι η περιεκτικότητα τους στις β-γλυκάνες. Οι β-γλυκάνες είναι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες καθώς και φυσικοί πολυσακχαρίτες, με αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο ρόλος τους στην υγεία μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός βελτιώνοντας την ευαισθησία απέναντι στη ινσουλίνη με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και δεσμεύουν τοξικές ουσίες  μειώνοντας τον κίνδυνο για εμφάνιση υπερπλασίας (καρκίνου). 

 

Μανιτάρια 

Τα μανιτάρια είναι επίσης ένα τρόφιμο που περιέχει β-γλυκάνες. Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι ένας μύκητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες τους είναι υψηλής βιολογικής αξίας λόγω των απαραίτητων αμινοξέων που περιέχει. Επίσης, περιέχει φυτικές ίνες καθώς και διάφορες βιταμίνες όπως Α, C, D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β  και  μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και σελήνιο. Τα μανιτάρια περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την εργοθειονίνη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες. Σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, τα μανιτάρια έχουν αντιμικροβιακή δράση, γεγονός που μας προστατεύει από τις μολύνσεις. 

 

Σκόρδο 

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, το σκόρδο είναι πλούσιο σε πρεβιοτικά και είναι γνωστό για την ικανότητα που έχει να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλισίνη που περιέχει και είναι υπεύθυνη για την έντονη μυρωδιά του είναι μια θειούχα ένωση με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες. 

 

Τζίντζερ 

Tο τζίντζερ κατέχει μια σπουδαία θέση ανάμεσα στα πιο ισχυρά βότανα έχοντας θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η ηρεμιστική και η καταπραϋντική του δράση, είναι μόνο ένα από τα πολλά οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει. Οι πικάντικες φαινολικές ενώσεις που περιέχει το τζίντζερ του δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση που έχει αλλά και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι αντιμικροβιακές, οι αντισηπτικές, οι αντιβιοτικές και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορούν να δράσουν προληπτικά ενάντια σε αρκετά προβλήματα υγείας και λοιμώξεων. Επίσης, η παρουσία της βιταμίνης C, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του χρωμίου ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Αντιγόνη Ανδρέου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc