Οργανώσου σωστά!

Οργανώσου σωστά!

Προσπαθείς να μπεις σε πρόγραμμα αλλά η κούραση της ημέρας σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις των παιδιών δεν σου επιτρέπουν να αφιερώσεις χρόνο για την προετοιμασία του φαγητού της επόμενης ημέρας.

 

Ο χρόνος που έχεις για να “σπαταλήσεις” στην κουζίνα είναι ελάχιστος και πολλές φορές αναγκάζεσαι να πάρεις φαγητό από κάποιο ταχυφαγείο ή στην καλύτερη περίπτωση σπιτικό φαγητό της δικής σου μαμά.

 

Τι χρειάζεται; Οργάνωση. . . οργάνωση στο σχολείο, στη δουλειά. . . οργάνωση και στη μαγειρική, ειδικότερα εάν εξαρτάται εξολοκλήρου από σένα το φαγητό της οικογένειας.

 

Τα 5 βασικά βήματα για μια επιτυχημένη “διατροφική” οργάνωση είναι τα εξής:

 

1. Προνόησε. . . Ποιες μέρες της εβδομάδας είναι πιο busy και θα χρειαστείς  προετοιμασία φαγητού; Θα σου πάρει μόνο 5 λεπτά να σκεφτείς και να καταγράψεις αυτές τις μέρες.

2. Φτιάξε μενού… μπορεί να σου φαίνεται αστείο, αλλά θα σου λύσει τα χέρια. Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε εύκολες και γρήγορες ιδέες φαγητών οι οποίες να αρέσουν σε όλη την οικογένεια, για να μην χρειαστεί να φτιάχνεις 2 – 3 φαγητά.

3. Στο Supermarket… ετοίμασε τη λίστα για το τι θα χρειαστείς καθ’  όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και πήγαινε σ’ ένα κοντινό supermarket.

4. It’s time to cook! Ήρθε η ώρα που θα σου λύσει τα χέρια τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν. Μαγείρεψε τα φαγητά που παίρνουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν και μπορούν να φυλαχτούν στο ψυγείο χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση τους.

5. Αποθήκευσε σωστά! Εφόσον πέρασες από όλη αυτή τη διαδικασία, τώρα πρέπει να αποθηκεύσεις σωστά και σε αεροστεγές δοχεία.

 

Μερικές ιδέες φαγητών που θα σου λύσουν τα χέρια καθ’ όλη τη βδομάδα:

  1. Όσπρια: εφόσον τα μαγειρέψεις στράγγισε τα απ’ το νερό τους. Χρησιμοποίησε την 1η ημέρα τα όσπρια με 1 φέτα ψωμί και την 3η ημέρα σαν σαλάτα με τόνο.
  2. Κοτόπουλο ή άλλο άπαχο κρεατικό: ψήστε στο φούρνο ή στο αντικολλητικό και φύλαξε αρκετό όπου μπορείς να κάνεις σαλάτα με κοτόπουλο ή wrap με κοτόπουλο. Το μυστικό για να μη βαρεθείς τις ίδιες γεύσεις είναι οι εναλλαγές σε υγιεινά dressings όπως λαδολέμονο, μουστάρδα και μέλι, Caesar dressing με γιαούρτι κ.ο.κ
  3. Ψάρι σε αντικολλητικό! Ο σολομός ή ο φρέσκος τόνος χρειάζονται μέγιστο χρόνο 10 λεπτά. Μπορείς να κάνεις 2 μερίδες όπου η μια φορά να είναι με ζυμαρικά ολικής ή ρύζι και η άλλη επιλογή στη σαλάτα με παντζάρι ή άλλο αμυλούχο λαχανικό.

 

Tip Διαιτολόγου: Τα λαχανικά χρειάζονται σωστό χειρισμό για να μπορέσουν να σου προσφέρουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα τους. Κόψτε τη σαλάτα την ίδια ημέρα ή μαγειρέψτε λαχανικά στον ατμό το προηγούμενο βράδυ. Εκμεταλλεύσου τα leftovers και να είσαι σίγουρη θα βρεις την «ησυχία» σου!

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc