Λαχταριστή σαλάτα ζυμαρικών

Λαχταριστή σαλάτα ζυμαρικών

Αγαπημένη και καλοκαιρινή εκδοχή σαλάτας που περιλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Για όσους έχουν πολύ λίγο χρόνο στη κουζίνα, αυτή η σαλάτα θα τους λύσει τα χέρια αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αγαπημένα για όλους ‘leftovers’. Απολαύστε την είτε σαν μεσημεριανό είτε σαν βραδινό γεύμα!

 

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 4 φλ. μαγειρεμένα fusilli ή rotini
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο μπρόκολο, κομμένο σε μικρά δεντράκια
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 120γρ. φέτα – 12% λιπαρά
  • 12 ελιές Καλαμάτας
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 4 φλ. χοντροκομμένο μωβ μαρούλι

 

*κ.σ.: κουτάλι σούπας φλ.: 250ml φλιτζάνι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

 

  1. Προετοιμάστε τα ζυμαρικά όπως αναγράφεται στη συσκευασία.
  2. Μέχρι να ετοιμαστούν τα ζυμαρικά, αναμείξτε σε ένα μπολ τις 3 κ. σ ελαιόλαδο, το ξίδι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Αφήστε το στην άκρη.
  3. Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Εφόσον τα στραγγίσετε βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο που απέμεινε και προσθέστε το μπρόκολο.
  5. Ψήστε το μπρόκολο μέχρι να  γίνει τραγανό, περίπου 5 – 7 λεπτά. Έπειτα βάλτε το στο μπολ με τα ζυμαρικά.
  6. Κόψτε τη φέτα σε κύβους και βάλτε τη στο μπολ με τα ζυμαρικά και το μπρόκολο.
  7. Κάντε το ίδιο με τα ντοματίνια και τις ελιές. Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση και τις ελιές σε ροδέλες (προαιρετικά).
  8. Εφόσον χοντροκόψετε το μωβ μαρούλι, βάλτε το στο μπολ και ανακατέψτε καλά ούτως ώστε τα υλικά να είναι παντού στο μπολ και ρίξτε το dressing.
  9. Ανάλογα της προτίμησης σας τρίψτε λίγο μαύρο πιπέρι.  
  10. Βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε και απολαύστε!

 

Tip Διαιτολόγου: Για περισσότερη γεύση μπορείτε να σοτάρετε λίγο σκόρδο και κρεμμύδι. Για όσους προσέχουν την πρόσληψη αλατιού μπορούν να αντικαταστήσουν τις ελιές με αβοκάντο ή ακόμη και με χρωματιστές πιπεριές.  Ενώ για περισσότερες φυτικές ίνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

 

Θρεπτική αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 480 kcal

Λιπαρά: 24 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 6 γρ.

Υδατάνθρακες: 49 γρ.

Φυτικές Ίνες: 6 γρ.

Πρωτεΐνες: 19 γρ.

 

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη Α: 82%*

Βιταμίνη C: 247%

Φολικό οξύ: 30%

Μαγγάνιο: 22%

Σίδηρο: 19%

Ασβέστιο:18%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc