Σούπες: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου;

Σούπες: Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου;

Οι σούπες είναι ένα γρήγορο, εύκολο γεύμα,ακόμα και αν είστε αρχάριοι, καθώς και τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία σας δεν είναι λίγα. Οι υγιεινές σούπες προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά και σε αλάτι. Εκτός των άλλων, μπορείτε να ρίξετε στην κατσαρόλα σας ότι έχει απομείνει στο ψυγείο. Κάπως έτσι δημιουργείτε νέες παραλλαγές αγαπημένων συνταγών, αφού η σούπα προσφέρεται και για πειραματισμό.  

 

  • Αυξάνεται η κατανάλωση λαχανικών.

Το American Heart Association συνιστά την κατανάλωση σούπας καθημερινά, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο καταναλώνονται περισσότερες μερίδες λαχανικών ημερησίως. Γνωρίζοντας πως αυτό είναι ανέφικτο σας προτείνουμε να τις καταναλώνετε 2 – 3 φορές την εβδομάδα.

 

  • Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ενυδατώνουν.

Κάθε λογής σούπα «κουβαλάει» πληθώρα θρεπτικών συστατικών αφού για την παρασκευή της χρησιμοποιούνται διάφορα λαχανικά αλλά και κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως όσπρια, γιαούρτι, ψάρι, αυγό, κοτόπουλο, βοδινό ή χοιρινό κρέας. Επίσης, απαιτείται μεγάλη ποσότητα νερού κατά την παρασκευή της με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πιάτο με διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό.

 

  • Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Επιλέξτε να χρησιμοποιείτε άπαχη πρωτεΐνη ώστε να κρατάτε τα λιπαρά τους χαμηλά. Χρησιμοποίηστε σπιτικό ζωμό χωρίς λίπος και αν τις θέλετε παχύρευστες εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολτοποιημένα λευκά φασόλια, πατάτα ή γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.

 

  • Περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Οι σπιτικές σούπες περιέχουν σαφώς λιγότερο αλάτι από τις έτοιμες σούπες εμπορίου. Αντί να χρησιμοποιήσετε αλάτι μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση αλλά και τη θρεπτικότητα της σούπας σας με διάφορα μπαχαρικά, όπως κουρκουμά, κανέλα, τζίντζερ, θυμάρι κ.ά.

 

  • Σας ζεσταίνουν.

Εξαιτίας της θερμότητας που έχει αυξάνονται οι καύσεις σας κατά 10-20%, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμογένεση του οργανισμού και να ζεσταίνει το σώμα σας. Τώρα που η εποχή το απαιτεί, εκμεταλευτείτε το!

 

  • Είναι χορταστικές!

Δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από ένα κλασσικό πιάτο με κοτόπουλο – ρύζι – σαλάτα. Αποτελούν πλήρες γεύμα εφόσον είναι παρασκευασμένες με υλικά από όλες τις ομάδες τροφίμων, πρωτεΐνη (άπαχο κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια κ.ά.), υδατάνθρακες (λαχανικά, πατάτα- γλυκοπατάτα, ρύζι κ.ά.), και λίπος (ελαιόλαδο, αβοκάντο κ.ά.).

 

Tip Διαιτολόγου: Μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα απώλειας βάρους η συχνή κατανάλωση σούπας σε σωστή ποσότητα (την οποία θα καθορίσει ο διαιτολόγος σας ανάλογα με τις συνολικές σοας ημερήσιες ανάγκες) και στη σωστή ποιότητα αφού ένα φλιτζάνι σούπας αποδίδει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλου είδους φαγητά. Για σήμερα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κρεμώδη σούπα με μπρόκολο, πράσο, πατάτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο, κόλιανδρο σε σκόνη, τζίντζερ σε σκονη, κάρυ σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι!

 

Αντιγόνη Ανδρέου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, RD, MSc