Μακαρόνια ολικής a la puttanesca

Μακαρόνια ολικής a la puttanesca

Μακαρόνια αλά πουτανέσκα . . . Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το όνομα προέρχεται από το γεγονός, ότι είναι ένα πολύ γρήγορο και εύκολο πιάτο. Ωστόσο, έχει μια εξαιρετική γεύση και μπορείς να το φτιάξεις με απλά υλικά που πολύ πιθανόν να έχεις ήδη στο ντουλάπι σου. Η διατροφική ανάλυση της συνταγής δείχνει ξεκάθαρα την υψηλή συγκέντρωση σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

 

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 10 ώριμες ντομάτες
  • 250 ml σάλτσα ντομάτας
  • 3 φλ. μαγειρεμένα σπαγγέτι ολικής αλέσεως
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 15 μαύρες ή πράσινες ελιές (ψιλοκομμένες)
  • 1 κ.σ. κάπαρη (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • ½ κ.γ. νυφάδες τσίλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

 

 *κ.σ.: κουταλιά της σούπας   κ.γ.: κουταλάκι του γλυκού     φλ.: φλιντζάνι, 250ml 

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Προετοιμάστε τα ζυμαρικά όπως αναφέρονται στη συσκευασία
  2. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε τα σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
  3. Προσθέστε τις ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας και αφήστε τα να βράσουν για 15 λεπτά.
  4. Προσθέστε τις ελιές, την κάπαρη, τη ρίγανη, το βασιλικό, το θυμάρι, τις νιφάδες τσίλι,το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Αφήστε να μαγειρευτούν για άλλα 15 λεπτά.
  6. Σερβίρετε με παρμεζάνα

 

Tip διαιτολόγου: Κάντε το όπως τους Ιταλούς. Δεδομένου ότι αυτή η σάλτσα είναι τόσο απλή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε φρέσκα εποχιακά συστατικά όταν τη φτιάχνετε για καλύτερο αποτέλεσμα (γευστικά και διατροφικά).

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/Θερμίδες: 526 Kcal

Λιπαρά:  18 γρ.

Υδατάνθρακες: 83 γρ.

Φυτικές ίνες: 18 γρ.

Πρωτεΐνη: 16 γρ.

Βιταμίνες και Μέταλλα:

Βιταμίνη Α: 91%*

Βιταμίνη Β6: 43 %

Βιταμίνη C: 127%

Χαλκός: 47%

Φυλλικό Οξύ: 33%

Σίδηρος: 52%

Μαγνήσιο: 37%

Μαγγάνιο: 155%

Νιασίνη: 32%

Παντοθενικό οξύ 25%

Φωσφόρος: 33%

Σελήνιο: 57%

Θειαμίνη: 39%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc