Καρυδάτα μπισκότα

Καρυδάτα μπισκότα

Μπαίνοντας στην τελική εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα,  τι πιο δημιουργικό από το να φτιάξετε μαζί με όλα τα υπόλοιπα γλυκά των γιορτών, νόστιμα και υγιεινά μπισκοτάκια με καρύδια, αφήνοντας ευχαριστημένους μικρούς και μεγάλους!

 

Υλικά  (για 30 μπισκότα) :

  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • ¼  φλ. βούτυρο
  • 2 αυγά (ασπράδια και κρόκος ξεχωριστά)
  • 2 κ.γ. baking powder
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καρύδια σπασμένα
  • ¼. φλ. γάλα 0-2% λιπαρά
  • 1 φακελάκι βανίλια

 

* φλ.: φλιτζάνι 250ml      κ.γ: κουταλάκι του γλυκού

 

Μέθοδος Εκτέλεσης:

  1. Μ’ ένα μίξερ χειρός χτυπήστε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα. Ακολούθως προσθέστε τους κρόκους αυγών και χτυπήστε τα ξανά.
  2. Βάλτε σ’ ένα μπολ τα ασπράδια αυγών και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  3. Προσθέστε στη μαρέγκα το baking powder, το αλάτι, και  το αλεύρι ολικής, και ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά μαζί.
  4. Προσθέστε επίσης τα καρύδια, το γάλα, τη βανίλια και ανακατέψτε και πάλι για το τελικό σας μείγμα.
  5. Μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε το μείγμα και το τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Ψήστε τα μπισκοτάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC  για 10-15 λεπτά.  

 

Tip Διαιτολόγου: Τα καρύδια περιέχουν καλή ποσότητα ω-3 λιπαρών, μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Καθημερινή κατανάλωση 30-40 γρ. προστατεύει τις αρτηρίες και τον κίνδυνο για καρδιαγγεικά. Ταυτόχρονα μειώνει την ολική και την LDL χοληστερόλη.Μπορείτε να απολαύσετε τα  μπισκοτάκια σας προσθέτοντας στη συνταγή κομματάκια μαύρης σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας σας.

 

Θρεπτική Αξία ανά 1 μπισκότο:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 68 Kcal

Λιπαρά: 4.6 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 1.3 γρ.

Υδατάνθρακες: 6.8 γρ.

Σάκχαρα: 2.58γρ.

Φυτικές ίνες: 0.8 γρ.

Πρωτεΐνη: 1.67γρ.

Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία:

Χαλκό: 4%

Φώσφορο 4.5%

Σελήνιο: 4.2 %

Μαγνήσιο: 3.2%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc