“It’s the most wonderful time of the year!”

“It’s the most wonderful time of the year!”

και αυτό αληθεύει αφού η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς, αγάπης και αλληλοσεβασμού. Διανύουμε τις τελευταίες 10 ημέρες και εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός παρουσιάζοντας σας, ένα χριστουγεννιάτικο διατροφικό tip για την κάθε ημέρα.

 

 

15/12: Σήμερα, Παρασκευή… Ακολουθεί το αγαπημένο για όλους σαββατοκύριακο. Βάλε τον πρώτο σου κανόνα – ‘μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ’. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. 1 ποτηράκι κρασί περιέχει 100 – 120 θερμίδες. Με λίγα λόγια, αν το ποτηράκι είναι γεμάτο μέχρι πάνω τότε οι θερμίδες διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, επομένως, κοντεύεις σε θερμίδες γεύματος. Άρχισε να γλυτώνεις θερμίδες, από σήμερα!

 

16/12: Common sense rules: έχεις ακούσει τη φράση «Μην πηγαίνεις για ψώνια του σουπερμάρκετ πεινασμένος». Ο λόγος είναι  προφανές. Όταν υπάρχει η αίσθηση της πείνας, οι επιλογές που κάνεις μπορεί να μην είναι οι σωστές αφού στο καρότσι θα προσθέσεις και 1 – 2 κουτιά πατατάκια ή κάτι που λιγουρεύτικες εκείνη τη στιγμή. Αυτό όμως, συμβαίνει και στις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει, αφού συχνά ακούμε το εξής «Δεν έφαγα τίποτα το μεσημέρι για να φάω το βράδυ στο τραπέζι που είμαι καλεσμένος». Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσουμε αλλά με αυτό τον τρόπο θα ενδώσεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και σε πιο ανθυγιεινού τύπου φαγητά.

Προτίμησε μια χορταστική σαλάτα, χωρίς όμως πολλά – πολλά. Λίγο πριν το τραπέζι κατανάλωσε ένα φρούτο (θα σε σώσει).

 

17/12: Περπάτησε, ασκήσου, γυμνάσου. Ξεκόλλησε από τον καναπέ γιατί οι ημέρες που θα ακολουθήσουν θα φανούν για το σώμα βουνό. Η ακινησία με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού που θα ακολουθήσει θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το σώμα, όχι μόνο για το σωματικό βάρος αλλά και για το γαστρεντερικό σύστημα που θα δεχθεί όγκο τροφής.

 

18/12: Μπορεί ο καιρός να άλλαξε και να μην σε «τραβά» το νερό όμως η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Τις ημέρες που διανύεις όλο και σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι θα βρίσκεσαι, επομένως  stay focus σε πιο ρόφημα θα καταναλώσεις.

Αν είσαι host τότε φτιάξε για τους καλεσμένους σου ένα moctail που να περιέχει sparkling water, cranberries, φέτες από πορτοκάλι και ξεγέλασε τους με ένα κλωναράκι από δεντρολίβανο . Φτιάξε κάτι διαφορετικό . . .για να σε θυμούνται 🙂

 

19/12: Έλεγξε τον εαυτό σου.  Απομένει μόνο 1 βδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα, γι’ αυτό και καλείσαι να δείξεις ότι μπορείς να λειτουργήσεις με στρατηγική. Τις ημέρες που απομένουν μην αμελήσεις την γυμναστική, επικεντρώσου στα λαχανικά, μείωσε τα τηγανητά και οτιδήποτε ανθυγιεινό είχες στο πρόγραμμα σου τις ημέρες αυτές. Ο λόγος; Όσο πιο συγκεντρωμένος είσαι στο στόχο σου τόσο πιο σταθερός θα είσαι την ημέρα των Χριστουγέννων, αφού το τραπέζι (το πιο πιθανό) να είναι γεμάτο με ανθυγιεινά φαγητά με μπόλικο λίπος και φαγητά «σκεπασμένα» με φρέσκιες κρέμες.  Όταν το εφαρμόσεις θα νιώθεις περήφανος για τον εαυτό σου.

 

20/12: Έξυπνη επιλογή γευμάτων. Πολλές φορές μας ακούτε να λέμε, πως πρέπει να είναι η σωστή κατανομή του πιάτου. Οι ημέρες αυτές απαιτούν συνάξεις μεταξύ οικογένειας, φίλων κλπ, με λίγα λόγια είναι αναπόφευκτο το ένα «πλούσιο» γεύμα. Επομένως, ένα από τα 2 γεύματα πρέπει να είναι μια ελαφριά σαλάτα με λαχανικά για να σου δώσει τις απαραίτητες βιταμίνες, να σε κρατήσει χορτάτο αλλά να σε απαλλάξει από πολλές θερμίδες (αυτό θα συμβεί, εάν και εφόσον δεν προστεθούν διάφορα dressings με αυξημένο θερμιδικό προφίλ).

Για σήμερα, φτιάξε μια δροσιστική σαλάτα με φύλλα λαχανίδας, τριμμένο καρότο, παντζάρι (βραστό ή ξιδάτο), ντοματίνια, πράσο και κινόα μαγειρεμένη με μπαχαρικά της μεσογείου.

 

21/12: Όσο πλησιάζουν οι ημέρες τα σπίτια μυρίζουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολατάκια, Christmas cake και όλα τα υπόλοιπα γλυκά των εορτών. Πολλοί από εμάς, έχουμε δοκιμάσει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά αρκετά(έτσι απλά για να δούμε αν έχουν πετύχει). Αυτό δεν ευνοεί τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά ούτε τα άτομα που πρέπει να προσέξουν την υγεία τους. Αφού στην εκδοχή των light  μπορεί να μην πεισθείς, σε ενημερώνουμε πως 40γρ μελομακάρονο/κουραμπιές περιέχει περίπου 150 – 200 θερμίδες. Στην ουσία με ένα μέτριο κομματάκι φτάνει ή/και ξεπερνά τις θερμίδες του ενδιάμεσου σνακ που χρειάζεται κάποιος που ακολουθεί υποθερμιδικό διαιτολόγιο.

Χωρίς να υπάρχει μαγική λύση σου προτείνουμε εφόσον δεν αντιστέκεσαι στην κατανάλωση τους, να τα συνοδεύσεις με τσάι τζίντερ, χαμομήλι, μέντα ή φασκόμηλο ενυδατώνοντας ταυτόχρονα το σώμα σου χώρις επιπρόσθετες θερμίδες.

 

22/12: Έχεις ήδη ξεφύγει; Ενέδωσες χωρίς σταματημό σε πατατάκια, γλυκά, κοκτέιλς, σαμπάνιες, κρασιά; Η ποσότητα του φαγητού σου σε έκανε την επόμενη ημέρα να νιώθεις «βαρετό». Τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πας ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς όλα όσα έχεις χίλιο-ακούσει. Αντικατάστησε όλα σου τα ροφήματα μόνο με νερό ή με τσάι από βότανα χωρίς προσθήκες ζάχαρης ή μελιού. Άρχισε, έστω και αργά το περπάτημα, μην αποφεύγεις  γεύματα αλλά αντικατάστησε τα με σαλάτες, τα φρούτα σου να αποτελούν τα ενδιάμεσα σνακ σου (αλλά και αυτά με μέτρο). Μην πτόησε, βάλε στόχο και θα τα καταφέρεις!

 

23/12:  Για εσένα που νηστεύεις, όλα αυτά πρέπει να ακολουθηθούν με περισσότερη προσοχή αφού υπήρχε ο περιορισμός τροφίμων που προέρχεται από κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.  Η μετάβαση πρέπει να γίνεται αργά και σταθερά, όπως και σε κάθε στάδιο που διανύουμε. Δεν μπορείς από τη μια στιγμή στην άλλη να φορτώσεις τον οργανισμό σου με όσα για 40 ημέρες δεν είχες. Η περίοδος των Χριστουγέννων αποτελείται από πολύ φαγοπότι, γι’ αυτό μην ενδώσεις κατευθείαν. Απόφυγε τα πολύπλοκα φαγητά με φρέσκιες κρέμες, τυριά και κιμάδες μέχρι να μπορέσει το στομάχι και το έντερο να δεχθεί την αλλαγή.

 

24/12: Υπάρχει η ένταση της ημέρας, είτε γιατί ξέχασες να πάρεις δώρο για αυτόν το φίλο, είτε για αυτόν τον συγγενή και τρέχεις στη βαβούρα που δημιουργείται μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να ξεχάσεις να φάς, ή να μην προλαβαίνεις να φάς. . . γιατί απλά τρέχεις να τα προλάβεις όλα! Γι’ αυτό συστήνουμε στην τσάντα σου ΠΑΝΤΑ να υπάρχει το έκτακτο, αυτό που για λίγο θα γεμίσει το στομάχι με ενέργεια και θα σε αποτρέψει από αλμυρά και σοκολάτες.

Πάρε αποξηραμένα φρούτα, φρούτο όπως 1 – 2 μανταρίνια ή 1 μικρή μπανάνα ή 1 μέτριο μήλο. Η επιλογή του φρούτου θα σε βγάλει από τη δύσκολη θέση.

 

25/12: Ηo Ho Ho!!! Έφτασε η μεγάλη ημέρα. Εδώ ευχόμαστε Χρόνια πολλά και προσεκτικά στις διατροφικές επιλογές που θα κάνεις!

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος! Ως γνωστών, θα φάμε ότι θα φάμε, θα πιούμε ότι θα πιούμε. Οι ημέρες που θα ακολουθήσουν είναι «φοβερά» επικίνδυνες για όλους τους διαιτολόγους όχι τόσο γι’ αυτά που ο κόσμος θα φάει όσο για το τι θα ακούει μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Τι εννοώ; Μα φυσικά για τις «δίαιτες αποτοξίνωσης», τα ροφήματα αποτοξίνωσης και τον τρόπο που θα λειτουργήσουν πολλοί για να «ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ» το σώμα τους.

Αγαπητοί μου, το σώμα μας έχει τα δικά του όργανα, για να κάνει τη δουλειά που υποτιθέμενα κάνουν όλα τα σκευάσματα  αποτοξίνωσης. Και αυτά είναι το συκώτι και τα νεφρά. “Προστατέψτε”τα λοιπόν, με πιο σωστές διατροφικές επιλογές!

 

Καλά Χριστούγεννα και Καλό Νέο Έτος,  με όσο το δυνατό πιο “καθαρή” . . . τη διατροφική σας συνείδηση!

 

 

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc