Ελευθερώστε τον εαυτό σας από τις ατελείωτες δίαιτες και την εμμονή με το βάρος!

Ελευθερώστε τον εαυτό σας από τις ατελείωτες δίαιτες και την εμμονή με το βάρος!

“Δεν έπρεπε να είχα φάει αυτό το κέικ σοκολάτας”

” Πρέπει να φάω αυτό το ψωμί με πρωτείνη γιατί είναι πολύ υγιεινό, αν και η γεύση είναι απαίσια”

 

Όλοι μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας ακούμε αυτή τη φωνούλα μέσα μας που μας βασανίζει και μας γέμιζει τύψεις και ενδοιασμούς λίγο πριν φάμε.  Αυτό το αίσθημα ενοχής εμφανίζεται ιδιαίτερα όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως “κακό” όπως fast-food,  πίτσα ή γλυκό.

 

“Νιώθω απαίσια… Μόλις έφαγα μια πίτσα για μεσημεριανό και τώρα οι συνάδελφοί μου με προσκάλεσαν για δείπνο στο αγαπημένο μου εστιατόριο. Τι να κάνω; Δεν μπορώ να πάω, πρέπει να πάω στο γυμναστήριο, αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Αισθάνομαι τόσο άσχημα, ίσως μπορέσω να βρω μια πιο υγιή εναλλακτική λύση όπως μια σαλάτα. Αν θέλουν όμως να παραγγείλουν και επιδόρπιο; Αυτό το εστιατόριο κάνει το καλύτερο fudge cake στην πόλη στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ. Είμαι βέβαιος ότι κάποιος θα το παραγγείλει. Πρέπει να έχω περισσότερο αυτοέλεγχο.. Αύριο πρέπει να γυμναστώ διπλά για να αναπληρώσω”.

 

Το αίσθημα της ενοχής μας οδηγεί, συνήθως, σε διάφορους περιορισμούς, ντροπή και απελπισία. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλει κανείς να υιοθετήσει ένα πιο υγιή και ενεργό τρόπο ζωής. Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του «Κάνω θετικές αλλαγές για να γίνω καλύτερος» και του «Περιορίζω και υποτιμώ τον εαυτό μου ακολουθώντας  ανθυγιεινές συνήθειες και τάσεις, όπως την άρνηση της όρεξης , πιέζοντας τον εαυτό μου να φάει κάποιο ‘υγιεινό’ φαγητό που δεν μου αρέσει ή να ασκούμε με τρόπους που δεν απολαμβάνω». Οι άνθρωποι πολύ συχνά γίνονται πολύ σκληροί με τον εαυτό τους.

 

Εντούτοις, τα συναισθήματα ενοχής και απελπισίας δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό. Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτά τα συναισθήματα είναι η απογοήτευση για τον εαυτό μας και η έλλειψη αυτο-αποδοχής.

 

Ζώντας σε μια κοινωνία όπου τα κοινωνικά μέσα και η τηλεόραση  ασκούν μεγάλη επιρροή (όχι πάντα θετικά) στη διάτροφή μας και στην αντίληψη για την άσκηση, δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι ασκούμε τόση πίεση στον εαυτό μας για να γίνουμε αποδεκτοί.

 

“Δοκιμάστε αυτό για να απαλλαγείτε από το επιπλέον λίπος στη κοιλιάς”

“Ακολουθήστε τη διατροφή μου και σε 5 εβδομάδες θα έχετε το σώμα που πάντα θέλατε”

“Οι 10 τροφές που τρώτε καθημερινά που σας παχαίνουν’’

 

Εάν αισθάνεστε ένοχοι μετά από ένα κομμάτι κέικ ή πίτσα, τότε είναι που αρχίζετε να καθορίζετε τον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε και να θεωρείτε αυτό το είδος σκέψης ως «ελαττωματική», «λανθασμένη» και «επιβλαβής» στην ψυχική σας υγεία. Πραγματικά, πιστεύετε ότι με το να νιώθετε ενοχές θα σας βοηθήσει να φτάσετε πιο κοντά στους στόχους σας; Θα σας ενθαρρύνει να γίνετε πιο ευτυχισμένοι ή πιο υγιείς ή να κάνετε καλύτερες επιλογές;

 

Σκεφτείτε κάποιον που θαυμάζετε και έχει μια όμορφη “ειρηνική” σχέση τόσο με το σώμα του όσο και με το φαγητό του. Αισθάνεται ένοχος μετά που έχει καταναλώσει κάτι με πολλές θερμίδες; Αισθάνεται ένοχος που επέλεξε να πάει σε μια εκδήλωση αντί γυμναστήριο; Ψάχνει συνεχώς για την επόμενη εύκολη και γρήγορη δίαιτα για απώλεια βάρους; Ή απλά απολαμβάνει τα γεύματα του χωρίς να χωρίς να επικεντρώνεται στις θερμίδες; Επιτρέπει στον εαυτό του να απολαύσει με μέτρο τα αγαπημένα του σνακ και φαγητά με αίσθημα ευχαρίστησης αντί ντροπής; Αισθάνεται άνετα με το σώμα του;

 

Ανεξάρτητα από το πόσο λεπτοί είμαστε ή πόσο πολύ ασκούμαστε, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας, δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι άρα ούτε και ευτυχισμένοι. Φροντίζεις τον εαυτό σου ή προσπαθείς επανειλημμένα να τον ελέγχεις και να τον περιορίζεις;

 

Η οπτική γωνία που βλέπετε τα πράγματα έχει επίδραση στη συμπεριφορά και στις συνήθειες σας. Η ανίχνευση και η αντίληψη αυτής της αρνητική διαδικασίας σκέψης και συμπεριφοράς είναι το πιο σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη/ ύφεση. Όταν ξεκινήσετε να απολαμβάνετε πάλι το φαγητό χωρίς καθόλου συναισθήματα, θα μπορέσετε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας με ένα πιο υγιεινό τρόπο.

 

Εντοπίστε τις αρνητικές σκέψεις πριν ή μετά την κατανάλωση κάποιου τρόφιμου και στη συνέχεια αρχίστε να δημιουργείτε μια νέα, πιο θετική ιστορία στο μυαλό σας. Στη πορεία θα σταματήσετε να βλέπετε το φαγητό ως εχθρό σας.

 

Οι αλλαγές δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη ή σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά με υπομονή και επιμονή. Στην αρχή θα σας φαντάζει δύσκολο και πιθανότατα να υπάρχουν στιγμές με αίσθημα ενοχής, παρόλα αυτά μην κρίνεται τον εαυτό σας με τόση αυστηρότητα, αλλά προσπαθήστε περισσότερο την επόμενη φορά.

 

Η αξία σας ως άτομο δεν έχει καμία σχέση με το φαγητό που τρώτε ή τους “κανόνες διατροφής” που ακολουθείτε. Τα τρόφιμα έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, να θρέψουν το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά,και όχι να μας γεμίζουν ενοχές και αρνητικότητα.

 

Προσεγγίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και όχι με κρίση! Αποδεχτείτε και αγαπήστε τον εαυτό σας και αυτό που είστε τώρα.

 

Ελεάνα Λιασίδου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc