Σολομός με Soy Sauce και Μέλι!

Σολομός με Soy Sauce και Μέλι!

Ο σολομός είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι που το γνωρίζουμε όλοι και το αγαπάμε όλο και περισσότερο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα του σολομού δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Δεν πρέπει όμως να περιοριστούμε μόνο σ’ αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι ο σολομός προτιμάται περισσότερο από τα άλλα ψάρια λόγο της ιδιαίτερης γεύσης του, ενώ είναι ίσως το είδος του ψαριού που μπορείς να “παίξεις” με διάφορους τρόπους παρασκευής. Δοκιμάστε την συνταγή και απολαύστε την με μια δροσιστική σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό μαζί με ρύζι.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 φιλέτα σολομού (480γρ. ψημένο)
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλ. σόγια σως (χαμηλή σε νάτριο)
  • 1/4 φλ. μέλι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

* φλ.: φλιτζάνι        κ.σ: κουταλία της σούπας          

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε την σόγια, το μέλι, το χυμό από το πορτοκάλι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο το σκόρδο.
  3. Τοποθετούμε το σολομό στο τηγάνι και ροδίζουμε το ψάρι με προσοχή και από τις 2 μεριές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 6-8 λεπτά. Δε θέλουμε να στεγνώσει αλλά να είναι ζουμερό και μαλακό.
  4. Όταν το ψάρι είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε μέσα στο ίδιο τηγάνι τη μαρινάδα, δυναμώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις ανακατεύοντας την.

 

Λίγα μυστικά ακόμα. . . 

Δεν χρειάζεται η προσθήκη αλατιού. Λίγο το ψάρι, λίγο η σόγια σως, το αποτέλεσμα είναι όσο αλμυρό πρέπει να είναι. Ταιριάζει πολύ αν θες να το συνδυάσεις και με κοτόπουλο!

 

Tip Διαιτολόγου: Ένα πιάτο χαμηλό σε λιπαρά, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε ω-3 λιπαρά (που προσφέρουν καρδιοπροστατευτική δράση στα αγγεία) και με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

 

Θρεπτική Αξία ανά μερίδα:

Ενέργεια/ Θερμίδες: 313 Kcal

Λιπαρά:  9γρ.

Υδατάνθρακες: 26 γρ.

Πρωτεΐνη:  35γρ.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη Β 12: 69: %

Βιταμίνη Β 6: 16 %

Βιταμίνη Γ: 22%

 

* Ποσοστό Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης σύμφωνα με τις 2000 kcal.

 

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc