Φράουλα και οι ευεργετικές της ιδιότητες!

Φράουλα και οι ευεργετικές της ιδιότητες!

Την  άνοιξη και το καλοκαίρι οι φράουλες είναι από τα πιο δημοφιλή και πιο δροσιστικά φρούτα. Οι άγριες φράουλες ήταν πολύ δημοφιλής από τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους και χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς όπως για την ανακούφιση φλεγμονών, τον πυρετό, για τις πέτρες στα νεφρά, την κακή αναπνοή κ.α. Σήμερα καλλιεργούνται πάνω από 600 ποικιλίες φράουλας.  

 

Πάμε να τις γνωρίσουμε λοιπόν, λίγο καλύτερα . . .

 

Διατροφικά στοιχεία

 

Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%), υδατάνθρακες (7,7%) ενώ περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%). Διαθέτουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο αφού ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (150 γραμμάρια) περιέχει λιγότερο από 50 θερμίδες.

Όπως προαναφέραμε οι φρέσκες φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα  σε νερό και έτσι η συνολική περιεκτικότητα υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή (λιγότερο από 12 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι).

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες προέρχονται από απλά σάκχαρα, όπως γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Όμως,  περιέχουν και ένα αξιοπρεπές ποσό φυτικών ινών, αφού περίπου το 26% της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες στις φράουλες, είναι σε μορφή φυτικών ινών. Όπως γνωρίζουμε οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγιή χλωρίδα του εντέρου αλλά και γενικά  για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

O γλυκαιμικός δείκτης της φράουλας είναι σχετικά χαμηλός. Αυτό σημαίνει πως η  κατανάλωση φράουλας δεν οδηγεί σε απότομες αλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έτσι θεωρούνται ασφαλείς και για τους διαβητικούς.

 

Τα θετικά της φράουλας . . .

 

Τα οφέλη της φράουλας είναι πολυάριθμα. Προτιμήστε φράουλες τις εποχής για περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Βιταμίνη C: Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που είναι σημαντικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος.

Φoλικό οξύ (Β9): Σημαντικό για τη φυσιολογική ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

Κάλιο: Ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για πολλές βασικές  λειτουργίες του οργανισμού, όπως την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Φυτικές ίνες : Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη: ουσίες γνωστές για την ευεργετική τους δράση στην όραση.

Σε μικρότερο βαθμό οι φράουλες περιέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε.

 

Tips για το Supermarket: Πώς να διαλέξετε σωστά τις φράουλες;

 

  • Προτιμήστε να επιλέγετε βιολογικές φράουλες, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο βεβαρημένα σε φυτοφάρμακα φρούτο.
  • Να δείχνουν καθαρές, χωρίς μαλακά σημεία ή εμφανές χτυπήματα.
  • Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου.
  • Αγοράζετε όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος.
  • Αν και αυτονόητο, οι φράουλες πρέπει να έχουν ωραία, έντονη μυρωδιά φράουλας.

 

Πώς να τις φυλάξετε και να τις διατηρήσετε;

 

  • Μην αφήνετε τις φράουλες σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μερικές ώρες.
  • Μπορείτε να τις διατηρήσετε ολόκληρες με το πράσινο φυλλαράκι τους -αν προηγουμένως δεν τις έχετε πλύνει- σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι και 2-3 ημέρες.
  • Για να κρατήσουν το χρώμα και το άρωμα τους προτιμήστε να τις πλένετε σε σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό.
  • Μην αφαιρέσετε τα κοτσανάκια τους και αποφύγετε το πλύσιμό εάν δεν τις χρησιμοποιήσετε.

 

Δήμητρα Σκαπούλλαρου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc